Οι Ιρανοί στέλνουν το τάνκερ στο πιο πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ για να εμπλέξουν την Ε.Ε στην διαμάχη

Τις πληροφορίες που θέλουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya» να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα σχολίασε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Οπως σημειώνει το ιρανικό πλοίο μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο με στόχο να «τροφοδοτήσει» ιρανικές και συριακές τρομοκρατικές εκστρατείες. Επισημαίνεται παράλληλα ότι είναι σημαντικό για τις εταιρείες και τους ναυτικούς να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια χορήγησης βοήθειας σε τέτοια πλοία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση κάτι που θα είχε συνέπειες στη μετανάστευση και πιθανόν και εγκληματικές επιπτώσεις.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας προσθέτει ότι η παροχή ή η απόπειρα παροχής στήριξης σε μια τρομοκρατική οργάνωση θεωρείται από την αμερικανική νομοθεσία έγκλημα και η παραβίασή της μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε φυλάκιση 20 ετών ή ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση που προκληθεί κάποιος θάνατος.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος τονίζει ότι η ισχυρή αυτή θέση για το ζήτημα έχει μεταφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου που θα πρέπει να προειδοποιηθούν κατά της διευκόλυνσης του συγκεκριμένου πλοίου.

Ουσιαστικά η προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Ελληνική Κυβέρνηση είναι η ενημέρωση για το πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Η καθαρή προειδοποίηση όμως είναι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν έχει συμπαγές μέτωπο με τις ΗΠΑ όσο αφορά το Ιράν. Η Ουάσινγκτον θέλει να αποφύγει κάποια ενέργεια η απόφαση της Ε.Ε η οποία θα εμπλέξει την Ελλάδα, και κατ επέκταση τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

ViaDiplomacy Newsroom