Η Ισπανία ζει τις τελευταίες ώρες τον δικό της «Έβρο»

Η ξαφνική εισροή μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στη βόρεια Αφρική είναι μια σοβαρή κρίση για την Ευρώπη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ την Τρίτη, δεσμευμένος να αποκαταστήσει αμέσως την τάξη εν μέσω αυξημένων διπλωματικών εντάσεων με το Μαρόκο. Η Ισπανία ανέπτυξε στρατεύματα στη Θέουτα για περιπολία στα σύνορα με το Μαρόκο αφού περίπου 8.000 μετανάστες, πολλοί από την υποσαχάρια Αφρική και συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 ανηλίκων, μπήκαν στον θύλακα τη Δευτέρα και την Τρίτη κολυμπώντας ή ανέβηκαν πάνω από το φράχτη.

Τα θωρακισμένα οχήματα φρουρούσαν την παραλία της Θέουτα την Τρίτη, και στρατιώτες ,αστυνομία απομάκρυναν τους μετανάστες από την παραλία ενώ έριξαν καπνογόνα για να αποθαρρύνουν άλλους να περάσουν. Ένας δημοσιογράφος του Reuters είπε ότι ο αριθμός των αφίξεων από τη θάλασσα είχε επιβραδυνθεί και ορισμένοι μετανάστες επέστρεψαν εθελοντικά στο Μαρόκο.

Η Ισπανία δήλωσε ότι περίπου 4.000 μετανάστες είχαν ήδη σταλεί στο Μαρόκο, στο πλαίσιο συμφωνίας επανεισδοχής. Ο περιφερειακός ηγέτης της Θέουτα επέκρινε αυτό που περιέγραψε ως παθητικότητα του Μαρόκου ενάντια στην έξαρση της Δευτέρας, και ορισμένοι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο Ραμπάτ το είχε αρχικά χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης της Μαδρίτης για την απόφασή να υποδεχτεί ηγέτη ανταρτών από τη Δυτική Σαχάρα σε Ισπανικό νοσοκομείο.

(πηγή: reuters_

ViaDiplomacy Newsroom