Η ιστορία επαναλαμβάνεται – Θεσσαλονίκη, προξενεία και εμπόριο αναπλάθουν τα Βαλκάνια

Από τις αρχές του 1900 και για 20 σχεδόν χρόνια, η Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστησε στην ανάπλαση των Βαλκανίων τόσο πολιτικά, πολιτισμικά και κοινωνικά. Την περίοδο εκείνη η Θεσσαλονίκη δεν άνηκε ουσιαστικά σε κάποια χώρα, αλλά ήταν ένας χώρος όπου το λιμάνι και η δίοδος που έδινε στην κεντρική Ευρώπη αύξησαν τις εμπορικές δραστηριότητες.

Την ίδια περίοδο στην πόλη αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή τα Προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων, τα οποία έχουν ήδη καθορίσει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Η δραστηριότητα τους είναι αυτή που θα πετύχει και τον κύριους στόχους, από την μια η αποκοπή των Ρώσων από την Μεσόγειο χρησιμοποιώντας οι τελευταίοι τους Βούλγαρους, και από την άλλη ο έλεγχος των εμπορικών δρόμων προς την Ευρώπη.

(Η πρέσβης της Βρετανίας αυτές τις ημέρες περιοδεύει στην Μακεδονία και Θράκη, όπως πολλοί άλλοι ομόλογοι της το τελευταίο διάστημα)

Σήμερα η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται, με την μόνη διαφορά ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει ρόλο και όχι απλά να παίξει έναν ρόλο όπως τότε. Η πόλη, και όλη η Βόρεια Ελλάδα αποκτά μια ξεχωριστή θέση πρώτα απ όλα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αν τα συμφέροντα αυτά ταυτίζονται με της Ελλάδος, είναι κάτι που πλέον δεν χρήζει ανάλυσης, ο μέσος πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι κομμάτι συμφερόντων. Το ανήκουμε στην Δύση, από μια δουλική φράση, είναι πλέον ουσιαστική, και μάλιστα την στιγμή που η Αριστερά πήρε και το πολιτικό κόστος να απομυθοποιήσει την “αντιαμερικανισμό”.

Τα προξενεία των Δυτικών χωρών στην πόλη αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και η δραστηριότητα τους είναι πλέον εμφανής. Τα μεγάλα έργα υποδομών στην περιοχή “ξεκλειδώνουν”, και όλοι προσπαθούν να πάρουν θέση για την επόμενη ημέρα. Η Θεσσαλονίκη και αυτή την φορά θα είναι ένας χώρος που θα παίξει Στρατηγικό ρόλο στην ανάπλαση των Βαλκανίων. Θα παίξει Στρατηγικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, στις οικονομικές, στις πολιτισμικές, αλλά κυρίως στην κοινωνικές.

Η ευρύτερη περιοχή, όπως έχει γράψει το viadiplomacy, αποεθνοποιείται, αυτή αποεθνοποίηση θα κάμψει αντιδράσεις που θα έχουν να κάνουν με το Εθνικό Συναίσθημα. Η ένταξη των Σκοπίων, της Αλβανίας και αργότερα της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ολοκληρώσει την θεωρία “Των Μαλακών Συνόρων” στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη θα είναι η γεωπολιτική πρωτεύουσα της περιοχής, και μιας “Κεντρικής Βαλκανικής Οικονομίας”, ένα “κράτος”, ένας χώρος καλύτερα, όπου η οικονομία θα αναπτυχθεί, οι λαοί θα ξεχάσουν αντιπαλότητες χάρη της ευημερίας.

Όλα αυτά θα πάρουν χρόνο, όπως θα πάρει χρόνο η εκδίωξη του πανσλαβισμού από τα Βαλκάνια, ο οποίος ήταν, είναι κίνδυνος για την Ελλάδα, και θα εξαλειφθεί με την είσοδο των Βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. Χρόνο θα πάρει, που είναι το κύριο μέλημα των ΗΠΑ, ο έλεγχος της Κινεζικής δραστηριότητας στο εμπόριο όπως, λιμάνια και Δρόμος του Μεταξιού.

 

 

 

ViaDiplomacy Newsroom