Η Ιταλία η μόνη ενδιαφερόμενη χώρα που δεν καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας

Στις 9 Οκτωβρίου του περασμένου έτος, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε καταδίκαζε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και εξέφραζε την πλήρη αλληλεγγύη της Ιταλίας προς την Κύπρο.

Εκείνη την εποχή τα πράγματα στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου με τον EastMed και οι εξελίξεις στην Λιβύη, υποχρέωναν την Ιταλία να συμπλεύσει με τα συμφέροντα των υπολοίπων χωρών.

Σήμερα η επιδημία έχει φέρει νέες εξελίξεις και η Ιταλία η οποία είναι η χώρα που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στην κοινωνία και την οικονομία, κοιτάει την επόμενη ημέρα με γνώμονα την επιβίωση της χώρας. Σε αυτή την επιβίωση ρόλο θα παίξει και η οικονομική συμμαχία με την Τουρκία που θα την απομακρύνει από τα κοινά συμφέροντα της Ανατολικής Μεσογείου που είχε με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που την ένωνε με αυτές τις χώρες ήταν ο EastMed, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα. Όμως η Ιταλία που είναι με την πλάτη στο τοίχο θα πρέπει να υπολογίσει τον Αμερικανικό παράγοντα ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την Ρώμη να αποτελέσει τον αδύναμο κρίκο στα σχέδια της για ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης.

Τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν καταδικάσει ήδη Γαλλία, Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία με πάγια πολιτική όσο αφορά την Κύπρο αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο χωρίς να καταδικάζει συγκεκριμένες ενέργειες

ViaDiplomacy Newsroom