Η ήττα του TAP στην Καβάλα – Πιέζουν οι Αμερικανοί να ολοκληρωθεί το έργο

Το μεσημέρι της Τετάρτης σε ξενοδοχείο της Καβάλας , η Κοινοπραξία παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιογράφους της Καβάλας, διαπιστώθηκε πως η Κοινοπραξία είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.

Η επικεφαλής της Κοινοπραξίας που κατασκευάζει το Ελληνικό τμήμα κ.Κατερίνα Παπαλεξανδρή τόνισε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα το έργο να ολοκληρωθεί στα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί από τις συμφωνίες

Τι συνέβη όμως στην Καβάλα και το έργο κοντεύει να τιναχθεί στο αέρα

Από την ημέρα που το έργο άρχισε να μπαίνει στην καθημερινότητα της κάθε περιοχής μέσω ανακοινώσεων και αποφάσεων για το ξεκίνημα της κατασκευής, στην Καβάλα άρχισαν οι αντιδράσεις. Ανάμεσα σε αυτούς που χρησιμοποίησαν το έργο για να χτίσουν πολιτικές καριέρες και προφίλ, ήταν και μια ομάδα Αγροτών οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έθεσαν σαν ζήτημα την αλλαγή της όδευσης σε μια περιοχή, τα Τενάγη.

Η Κοινοπραξία εκείνο το διάστημα ακολουθεί μια σωστή στρατηγική, επικοινωνεί και συνομιλεί με τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής δημιουργώντας ένα κλίμα που έδειχνε ότι στο τέλος θα βρισκόταν μια συμβιβαστική λύση η οποία θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές.

Ξαφνικά όμως το 2015, η Κοινοπραξία αλλάζει επικοινωνιακή πολιτική. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τις αντιδράσεις με τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ήταν μπροστάρηδες στα συλλαλητήρια. Η τοπική αυτοδιοίκηση επίσης δεν αντιδρά η οποία πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014, σύσσωμη κατέβαινε στα συλλαλητήρια κατά του TAP.

Έτσι οι αγρότες και κάτοικοι στα Τενάγη μένουν μόνοι τους και η Κοινοπραξία ακολουθώντας μια αποικιοκρατική πολιτική και έχοντας το νου ότι το έργο θα γίνει έτσι και αλλιώς, τους αγνοεί θεωρώντας ότι οι αγρότες είτε θα κουραστούν, είτε θα βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων.

Οι νικητές των λιπασμάτων Καβάλας και οι Εργαζόμενοι στην Kavala Oil αλλάζουν τα δεδομένα

Την στιγμή που οι Αγρότες και Κάτοικοι στα Τενάγη έχουν μόνοι, το ΣτΕ αναβάλει την απόφαση του από 4 διαφορετικές αιτήσεις ακύρωσης εναντίον της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του αγωγού φυσικού αερίου TAP – αιτήσεις που προέρχονται από δήμους (συγκεκριμένα οι δήμοι Σερρών, Εμμ. Παππά, Καβάλας και Δοξάτου), από τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας και από μεμονωμένους πολίτες, η στήριξη έρχεται από τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων Καβάλας και της Kavala Oil

Στην Καβάλα μιλάνε για εργαζόμενους οι οποίοι είναι “μπαρουτοκαπνισμένοι” με μεγάλους αγώνες στις πλάτες τους και μεγάλη εμπειρία σε διεκδικήσεις που αφορούν τους ίδιους και τις τοπικές κοινωνίες.

Μάλιστα, το thessalonikipress.gr  στις 10/08/2015 σε ένα προφητικό άρθρο του με τίτλ﨓TAP: 5 λόγοι που χάνει τις τοπικές κοινωνίες” σημείωνε:

Για την Κοινοπραξία αλλά και συνολικά για τους Αζέρους η Καβάλα αποτελούσε κόκκινο πανί και ήταν η μόνη περιοχή που προσπάθησε να πάρει με το μέρος της την κοινωνία και ως ένα βαθμό το κατάφερε. Όμως, με τα νέα δεδομένα του εκλογικού αποτελέσματος, θεώρησε –όπως και στις άλλες περιοχές – ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να ελέγχει τις όποιες κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν και οπότε δεν υπήρχε λόγος διαρκούς ενημέρωσης της κοινωνίας

και συνέχιζε

Με μια προσεκτική ματιά η Κοινοπραξία φαίνεται πως εγκλωβίστηκε στις πολιτικές εξελίξεις. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και η μετέπειτα εξελίξεις έπεισαν όλους πως η κυβέρνηση της Αριστεράς κάτω από την πίεση των Ευρωπαίων αλλά και την κατανόηση της σημαντικότητας του έργου θα στήριζε το έργο και όπως έγινε. 
Αυτό ήταν ίσως και η αιτία να σταματήσει η όποια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας όχι μόνο για το έργο, αλλά και για τα ανταποδοτικά του έργου. Ποιος γνωρίζει την Κοινωνική Ευθύνη της εταιρείας η οποία είναι σημαντική για την περιοχή, τα ανταποδοτικά που θα δοθούν σε κάθε περιοχή, τις Ελληνικές εταιρείες που θα συμμετέχουν στο έργο αλλά και το γεωστρατηγικό βάθος που προσφέρει στην χώρα.

Τα προβλήματα που δημιουργούσε η νέα πολιτική της Κοινοπραξίας ήταν τόσο εμφανή που το kavalapress.gr στις 20 Νοεμβρίου του 2016 σε άρθρο του με τίτλο: Και όμως, η Καβάλα είναι ικανή να σταματήσει τον TAP (διαβάστε όλο το άρθρο):

Οι συνομιλίες αυτές όμως αφορούν όλη την όδευση του έργου και συγκεκριμένα του TAP, αυτό σημαίνει ότι η EBRD μελετά τις οικονομικέςκοινωνικέςπεριβαλλοντικές και τεχνικές παραμέτρους του έργου καθώς και άλλους όρους, που σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα σταματήσει την χρηματοδότηση του έργου αν τα παραπάνω κριτήρια δεν ισχύσουν. Και στην Καβάλα αλλά και σε όλη την όδευση του έργου δημιουργούνται σχετικά προβλήματα

Οι Αμερικανοί στα “κάγκελα” με την Κοινοπραξία

Ο TAP αποτελεί μέρος ενός διεθνούς κολοσσιαίου έργου του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου και είναι ένας αγωγός ο οποίος είναι η σκακιέρα των Αμερικάνων στην περιοχή. Ο αγωγός ΤΑΡ, άλλωστε, είναι ένα έργο που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, αποτελείται από πλέγματα αγωγών και επενδύσεις σε μια διαδρομή μήκους 4 χιλιάδων χιλιομέτρων για τα οποία η συνολική επένδυση φτάνει τα 40 δισ. δολάρια, καθώς περιλαμβάνει μέχρι και τα κεφάλαια που έχει επενδύσει η κοινοπραξία για την ανάπτυξη του Σαχ Ντενίζ 2, δηλαδή του τεράστιου υποθαλάσσιου κοιτάσματος αερίου που θα τροφοδοτεί τον αγωγό.

Και δεν είναι μόνο η οικονομική διάσταση, αφού το έργο έχει ευρύτερη γεωπολιτική σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται ότι έχει διαδραματίσει κομβικό στη νέα εποχή των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ.

Όμως, η υλοποίηση του αγωγού βρίσκεται πλέον ενώπιον σοβαρού κινδύνου, που θέτει σε σοβαρό ρίσκο την ολοκλήρωσή του εντός χρονοδιαγράμματος και απειλεί να εκθέσει τη χώρα διεθνώς, με δεδομένο ότι ο TAP αποτελεί μέρος ενός διεθνούς κολοσσιαίου έργου του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου.

Για το λόγο αυτό οι Αμερικανοί έχουν δώσει σαφή εντολή στην Κοινοπραξία να τελειώνει με τα 11χλμ της Καβάλας. Άλλωστε και η παρουσία του ο υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη τις προηγούμενες ημέρες στην Καβάλα είχε τον ίδιο σκοπό,να καταστήσει σαφές στους άμεσα εμπλεκόμενους την σοβαρότητα της κατάστασης.

 

 

ViaDiplomacy Newsroom