Η κατάληψη της Salma από το Στρατό της Συρίας ανοίγει το δρόμο για την εκδίωξη των ανταρτών από την επαρχία Λαττάκειας

Μετά από εβδομάδες πολιορκίας και 120 αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 48 ώρες η ορεινή πόλη Salma στην επαρχία Latakia έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Assad σήμερα το απόγευμα.

Η πόλη Salma καταλήφθηκε τον Ιούλιο του 2012 από τις δυνάμεις της οργάνωσης Al-Nusra το τοπικό παρακλάδι της Al Qaida και της Ahrar Al Sham στην περιοχή και η σημερινή κατάληψή της από τις κυβερνητικές δυνάμεις αποτελεί μια σημαντική νίκη της εκστρατείας στην επαρχία Latakia, αφού η απόσταση που χωρίζει την πόλη από τα τουρκο-συριακά σύνορα είναι μόλις 10 χλμ προϊδεάζοντας τις επόμενες κινήσεις της Δαμασκού και των Ρώσων συμμάχων της.

Εάν οι συριακές δυνάμεις καταφέρουν να κλείσουν την λαβίδα που εξελίσσεται με άξονα την προέλαση από την πόλη Salma προς τα σύνορα με την Τουρκία θα έχουν πετύχει την πλήρη αποκοπή των ανταρτικών δυνάμεων που επιχειρούν στην επαρχία της Latakia από τις υπόλοιπες ανταρτικές δυνάμεις, ενώ θα έχουν καταφέρει να κλείσουν μια από τις βασικότερες διόδους ανεφοδιασμού της αντιπολίτευσης από την Τουρκία.

Η τελική επίθεση ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της Τρίτης 12 Ιανουαρίου από τις ειδικές δυνάμεις του Συριακού Στρατού υπό την επίβλεψη Ρώσου Στρατηγού.

Είχαν προηγηθεί δύο ημέρες βομβαρδισμών από την Συριακή και Ρωσική Αεροπορία οι οποίοι κατάφεραν να κάμψουν το ηθικό των αμυνομένων. Με την κατάληψη της πόλης οι Συριακές δυνάμεις μπορούν να ελέγχουν τον οδικό άξονα Μ5 που συνδέει την Latakia με την πόλη Idlib.

Η επίθεση στην πόλη Salma πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο Συριακός Στρατός στην επαρχία του Aleppo όπου επιχειρείται η διπλή αποκοπή των ανταρτικών δυνάμεων σε δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας των επιθέσεων εξελίσσεται στα βόρεια της πόλης Aleppo με στόχο την ένωση του θύλακα Nubl που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις με τις μονάδες του Συριακού Στρατού που βρίσκονται στην βιομηχανική ζώνη της πόλης, ενώ ο δεύτερος άξονας των επιθέσεων εξελίσσεται στα νότια της πόλης στην κωμόπολη El Ais όπου στόχος είναι η προέλαση προς την υπο τον έλεγχο των ανταρτών πόλη Idlib και εν συνεχεία προς τα σύνορα με την Τουρκία.

Με την ολοκλήρωση αυτών των τριών επιχειρήσεων οι Συριακές δυνάμεις ευελπιστούν ότι θα έχουν αποδυναμώσει και αποκόψει τις επιμέρους ανταρτικές ομάδες ώστε να μπορέσει η επίθεση που εξελίσσεται στο νότιο κεντρικό τομέα του μετώπου στην επαρχεία της Χάμα να οδηγήσει τις Συριακές δυνάμεις στο κέντρο της ελεγχόμενης από τους αντάρτες περιοχής στην βόρεια Συρία

Πηγη χάρτη: Al Masdar

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.