Η Κίνα εν μέσω Πανδημίας γίνεται πιο επιθετική σε Ταϊβάν – Χονγκ Κονγκ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα εκμεταλλεύεται την Πανδημία για να «εξαναγκάσει τους γείτονές της».

Το Πεκίνο το Σάββατο σε μια βίαια καταστολή στο Χονγκ Κονγκ,  συνέλαβε 15 διαδηλωτές ενώ κάλεσε την τοπική κυβέρνηση να θεσπίσει εθνική νομοθεσία για την ασφάλεια «το συντομότερο δυνατό». Οι συλλήψεις προκάλεσαν έντονη αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η Κίνα πραγματοποίησε επίσης τακτικές περιπολίες με έξι πολεμικά πλοία (αεροπλανοφόρο, καταστροφείς, φρεγάτες) στην θαλάσσια περιοχή της Ταϊβάν, με την τελευταία να αντιδρά στέλνοντας , και έστειλε ένα πλοίο έρευνας που πλαισιωμένο από ακτοφυλακή και άλλα σκάφη στη περιοχή, ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορήσουν το Πεκίνο για «συμπεριφορά εκφοβισμού. ”

«Τώρα που έχει σταθεροποιηθεί η εγχώρια επιδημία ιού κοραναϊού, η Κίνα θέλει να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο ότι οι στρατιωτικές και εξωτερικές της υποθέσεις, οι οποίες είχαν προηγουμένως τεθεί σε αναμονή, έχουν επιστρέψει στο δρόμο τους», δήλωσε ο Τσενγκ Σιαχόε, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πεκίνο

Ο Lo Chih-cheng, ανώτερος αξιωματούχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν, δήλωσε ότι η Κίνα δείχνει ότι η στρατιωτική της δύναμη δεν είχε επηρεαστεί από τον ιό και ότι τα πράγματα είχαν επανέλθει στο φυσιολογικό.

«Η άλλη πτυχή είναι φυσικά να δοκιμαστεί αν η δύναμη μάχης του ναυτικού των ΗΠΑ έχει μειωθεί λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας», ανέφερε

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αγκυροβολήσει ένα από τα αεροπλανοφόρα της στην περιοχή, τον το Ρούσβλετ, στη νήσοΓκουάμ, με σχεδόν το 14% του πληρώματος να είναι θετικό στον κοροναϊό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε στο Reuters: «Ανεξάρτητα από το πότε ή πού, η Κίνα διαφυλάσσει αποφασιστικά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα». Το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Morgan Ortagus εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις πρόσφατες κινέζικες κινήσεις.

Το Αμερικανικό ναυτικό πραγματοποίησε επίσης τις δικές του ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και μαζί με μονάδες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορεάς, κινήθηκε στην περιοχή των στενών της Ταϊβάν,  την ίδια ημέρα που τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί.

ViaDiplomacy Newsroom