Η Κίνα ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την «παράλογη καταστολή» της Huawei

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν την «παράλογη καταστολή» κινεζικών εταιρειών όπως η Huawei, ενώ μια κινεζική εφημερίδα ανέφερε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να αντιδράσει εναντίον της Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Τραμπ την Παρασκευή έκανε παρέμβαση για να εμποδίσει την προμήθεια chip στην Huawei Technologies [HWT.UL] η οποία είναι στην Μαύρη Λίστα των ΗΠΑ, προκαλώντας φόβους για κινεζικά αντίποινα .

Η Κίνα θα υπερασπιστεί σταθερά τα δικαιώματα των εταιρειών της, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε απάντηση στις ερωτήσεις του Reuters σχετικά με το εάν το Πεκίνο θα προβεί σε αντίποινα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εφημερίδα της Global Times της Κίνας, το Σάββατο, μίλησε για μια πηγή κοντά στην κινεζική κυβέρνηση που είπε ότι το Πεκίνο ήταν έτοιμο να λάβει μια σειρά αντιμέτρων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η τοποθέτηση εταιρειών των ΗΠΑ σε έναν «αναξιόπιστο κατάλογο» και η επιβολή περιορισμών σε αμερικανικές εταιρείες όπως όπως η Apple Inc (AAPL.O), η Cisco Systems Inc (CSCO.O) και η Qualcomm Inc (QCOM.O).

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης τη διακοπή της αγοράς αεροπλάνων της Boeing Co (BA.N).

«Η Κίνα θα λάβει ισχυρά αντίμετρα για να προστατεύσει τα δικά της νόμιμα δικαιώματα» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν με το σχέδιο να αλλάξουν κανόνες και να απαγορεύσουν στους βασικούς προμηθευτές τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της TSMC με έδρα την Ταϊβάν, να πωλούν μάρκες στην Huawei, ανέφεραν οι Global Times

ViaDiplomacy Newsroom