Η Κύπρος είναι πιο μακρυά από τι το 1974

Στη «σύλληψη» δύο Ελληνοκυπρίων, μιας μητέρας και της κόρης της, προχώρησαν την Κυριακή οι κατοχικές αρχές στην κατεχόμενη Μόρφου, τις οποίες αναμένεται να οδηγήσουν τη Δευτέρα ενώπιον παράνομου «στρατοδικείου».

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα Χακί Ονέν, η γυναίκα εισήλθε στον κήπο του σπιτιού που διέμενε πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 και στο οποίο διαμένει σήμερα στέλεχος του κατοχικού στρατού.

Μητέρα και κόρη «συνελήφθησαν» με την αιτιολογία ότι έβγαζαν φωτογραφίες σε στρατιωτική ζώνη και θα οδηγηθούν τη Δευτέρα ενώπιον του παράνομου ψευτο-«στρατοδικείου. Σύμφωνα με τον κ. Ονέν, ο σύζυγος της συλληφθείσας ζήτησε να τις επισκεφτεί, αίτημα στο οποίο δεν υπήρξε κάποια ένσταση από την πλευρά των κατοχικών αρχών, χωρίς ωστόσο να έχει ο κ. Ονέν πληροφόρηση αν τελικά αυτό συνέβη.

Τις προηγούμενες ημέρες, «Δικαστήριο» του ψευδοκράτους εξέδωσε «ένταλμα σύλληψης» εναντίον του 16χρονου Ελληνοκύπριου, που κατεγράφη σε βίντεονα κατεβάζει την τουρκική σημαία και να αφαιρεί φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς από σχολείο στην κατεχόμενη Λύση. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του γραφείου του λεγόμενου «αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, έγιναν προσπάθειες μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να επιστραφεί η σημαία και η φωτογραφία.

Και έτσι ακριβώς έγινε. Μετά από απειλές για την ζωή του 16χρονου από τους Γκρίζους Λύκους, και τις αναφορές ότι η πράξη αυτή επηρεάζει ακόμα και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, η σημαία επεστράφη.

Τα δύο παραπάνω γεγονότα είναι μερικά από τα εκατοντάδες που αντιμετωπίζουν οι Ελληνοκύπριοι επηρεάζοντας στο ηθικό τους. Δεν φτάνει που οι Τουρκοκύπριοι, με τις πλάτες της Τουρκίας, δεν τιμωρούνται για πράξεις , όπως δολοφονίες, καταπατήσεις γης κ.α, στο τέλος επιβάλλουν και κάθε παρανομία τους.

Αυτά μαζί με τα όσα πράττει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει την δυνατότητα να υπερασπιστεί τον Ελληνισμό στην Κύπρο, αλλά προχωρά και σε ένα συμβιβασμό ο οποίος μπορεί προς το παρόν να διασφαλίζει την ειρήνη, αλλά στο τέλος είναι βέβαιο ότι θα στραγγαλίσει την χώρα.

Ίσως η Ελληνική Διπλωματία να έχει μακροχρόνιους σχεδιασμούς όταν η χώρα θα είναι οικονομικά ισχυρή και θα έχει βασικό ρόλο στα ενεργειακά. Σήμερα όμως η Κύπρος είναι πολύ πιο μακρυά από τι ήταν το 1974

ViaDiplomacy Newsroom