Η κυβέρνηση αφήνει την αγορά των MH-60R και διαθέτει τα χρήματα για κοινωνική πολιτική;

Τον Νοέμβριο του 2018,στην Βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, βρέθηκε ένα MH60R Sea Hawk της 1ης Πτέρυγας Μάχης προερχόμενο από το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman που βρισκόταν στην Σούδα

Το Πολεμικό Ναυτικό είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια του MH60R Sea Hawk και η παρουσία του ελικοπτέρου ,στην Βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, και η δημοσιοποίηση της επίσκεψης από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, είχε τότε την σημασία της.

Στις 12/07 το State Department είπε το «ΝΑΙ» για την πώληση επτά ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων και κυρίως ανθυποβρυχιακού πολέμου.Σύμφωνα με την ανακοίνωση εγκρίνεται η πώληση με εκτιμώμενο κόστος 600 εκ. δολαρίων για τα επτά ελικόπτερα ΜΗ-60R, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με πολυδιάστατο ραντάρ, σύστημα πολλαπλών φασματικών στόχων και πολλά άλλα ηλεκτρονικά συστήματα. Ανάμεσα την ανακοίνωση μπορεί κανείς να ξεχωρίσει πως τα ελικόπτερα θα συνοδεύουν και πολλά οπλικά συστήματα.

Μαζί με τα ΜΗ-60, σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά, υπάρχει επιπλέον Follow on support και τον υπάρχον στόλο των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού των γνωστών Aegean Hawk Sikorsky S-70, κάτι που θα δώσει μεγάλη ανάσα το ήδη πιεσμένο σύστημα με την προμήθεια ανταλλακτικών.

Με την έλευση των ΜΗ-60 και τα πολύ πιο σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν αναβαθμίζεται κατακόρυφα η επιχειρησιακή ικανότητα της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο αλλά και σε μια σειρά αποστολών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Αμερική η πώληση αυτή είναι υπέρ της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών για την βελτίωση της ασφάλειας μιας συμμάχου χώρας, κράτους μέλος του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν χρήματα λέει η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr, η Ελληνική κυβέρνηση λέει σήμερα ΄ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά για να γίνει αυτή η αγορά. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και ο πρώην υπουργός άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, γνώριζαν ότι τα χρήματα δεν υπήρχαν.

Αυτό το σενάριο είναι αρκετά τραβηγμένο για μια συμφωνία ευνοϊκή που δούλεψαν όλοι, ειδικά ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Τα MH-60R είναι πολύ σημαντικά για το περιβάλλον του Αιγαίου και αυξάνει κατακόρυφα τις δυνατότητες του πολεμικού ναυτικού. Η απόφαση να μην γίνει η προμήθεια προβληματίζει ειδικά αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει αυτά τα χρήματα να διατεθούν σε κοινωνική πολιτική όπως το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

ViaDiplomacy Newsroom