Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR ξεκινά θαλάσσιες έρευνες στο Ισραήλ

 Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, σε συνεργασία με κοινοπραξία που περιλαμβάνει την BP (BP. L) και NewMed, έχει λάβει άδεια εξερεύνησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ, αναφέρει το TurkicWorld επικαλούμενο το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας.

Το Υπουργείο αποκάλυψε ότι συνολικά 12 άδειες εκδόθηκαν σε έξι εταιρείες για την εξερεύνηση αποθεμάτων φυσικού αερίου κατά μήκος της μεσογειακής ακτής του Ισραήλ, μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση του αυξημένου ανταγωνισμού και στη διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Israel Katz δήλωσε ότι οι νικήτριες εταιρείες έχουν υποσχεθεί σημαντικές επενδύσεις στην εξερεύνηση φυσικού αερίου τα επόμενα τρία χρόνια, με την ελπίδα να αποκαλυφθούν νέες δεξαμενές φυσικού αερίου.

Η χορηγηθείσα άδεια ισχύει αρχικά για τρία χρόνια, με δυνατότητα επταετούς παράτασης με βάση την πρόοδο που επιτυγχάνεται.

Με την πάροδο των ετών, η SOCAR έχει συμμετάσχει σε διμερείς συζητήσεις με ισραηλινούς ομολόγους της και αμοιβαίες αντιπροσωπείες από το Ισραήλ έχουν επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν για να διερευνήσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα. Ενώ η SOCAR συμμετείχε προηγουμένως σε προσπάθειες εξερεύνησης ενέργειας στο Ισραήλ, οι πρωτοβουλίες αυτές δεν είχαν επιτυχία.

ViaDiplomacy Newsroom