Η κρίση στην Αρμενία ανησυχεί τη Ρωσία

Τη ρωσική κινητοποίηση έχει προκαλέσει η παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Αρμενία, στενή σύμμαχο της Μόσχας.

Επίλυση της κρίσης με νόμιμα μέσα ευχήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλία του με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Αρμενίας. Διάλογο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης προέκρινε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Αρμένιος ΥΠΕΞ μετέβη, χθες, στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Αρμενία θα έχει νέο πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα έπειτα από διαδηλώσεις σχεδόν δύο εβδομάδων, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος ηγήθηκε των κινητοποιήσεων, να προβάλει ως φαβορί. Οι διαδηλώσεις, που προκλήθηκαν από τη λαϊκή αργή για την πολιτική ευνοιοκρατία και τη διαφθορά, έμοιαζαν να κορυφώνονται τη Δευτέρα, όταν ο Σερζ Σαρκισιάν παραιτήθηκε από πρωθυπουργός.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές κατέστησαν σαφές πως θεωρούν όλο το σύστημα διεφθαρμένο επειδή προσπαθεί να μεταφέρει την εξουσία από τον πρόεδρο στον πρωθυπουργό. Παρότι οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, η αναταραχή απείλησε να αποσταθεροποιήσει την Αρμενία, σύμμαχο της Ρωσίας, σε μια ευαίσθητη περιοχή λόγω της διαμάχης χαμηλής έντασης, που μετρά ωστόσο πολλές δεκαετίες, με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Η Μόσχα διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Ο ηγέτης των διαδηλώσεων Πασινιάν δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από Ρώσους αξιωματούχους πως η Μόσχα δεν θα παρέμβει στην κρίση.

Η κυβερνώσα ελίτ της Αρμενίας προσπαθεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η Βουλή θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό την 1η Μαΐου. Ο ηγέτης των κινητοποιήσεων Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφος που έγινε βουλευτής και είχε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των διαδηλώσεων, έχει πει ότι είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός.

(πηγή: Καθημερινή)

ViaDiplomacy Newsroom