Η Κροατία εγκρίνει την αγορά Rafale πριν από την επίσκεψη του Μακρόν

Η κυβέρνηση της Κροατίας ενέκρινε την Τετάρτη την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής και να ενισχύσει την αεροπορία της εν μέσω παρατεταμένων εντάσεων στην Βαλκανία.

Η σύμβαση για τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κροατία την Πέμπτη. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του αρχηγού κράτους της Γαλλίας στην Κροατία από τότε που αποσχίστηκε από την πρώην γιουγκοσλαβική ομοσπονδία στον πόλεμο του 1991-95.

Η επιλογή του γαλλικού αεροσκάφους, που ανακοινώθηκε τον Μάιο, ακολούθησε μια μακρά διαδικασία υποβολής προσφορών που συνοδεύτηκε από καθυστερήσεις. Άλλες προσφορές περιελάμβαναν νέα F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το JAS-39 Gripen από τη Σουηδία και μεταχειρισμένα F-16 από το Ισραήλ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι η αγορά του αεροσκάφους θα καλύψει τις ανάγκες της Κροατίας για προστασία του εναέριου χώρουγια τα επόμενα 30 χρόνια και το πακέτο θα περιλαμβάνει οπλικά συστήματα και διαδικασία εκπαίδευσης για Κροάτες πιλότους.

Δύο Rafale έχουν προγραμματιστεί να κάνουν μια πτήση πάνω από την πρωτεύουσα της Κροατίας κατά την επίσκεψη Μακρόν την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Κροάτες αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι η αγορά θα είναι αξίας 999 εκατομμυρίων ευρώ και θα περιλαμβάνει 10 μονοθέσια και δύο διθέσια δικινητήρια αεροσκάφη F3R Rafale. Τα πρώτα έξι Rafales έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2024, ενώ τα υπόλοιπα θα παραδοθούν το επόμενο έτος.

Τα γαλλικά αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν μερικά ακόμη λειτουργικά MiG-21 της Σοβιετικής εποχής —που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950— των οποίων οι πόροι λήγουν το 2024. Τα περισσότερα από τα MiG είχαν αρχικά αρπάξει από τον γιουγκοσλαβικό στρατό που προσπάθησε να σταματήσει την απόσχιση της Κροατίας από τον πρώην Σέρβο- κυριάρχησε στην ομοσπονδία.

Η Κροατία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται σε μίνι κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική Ρωσική σύμμαχο Σερβία, η οποία πρόσφατα παρέλαβε έξι μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 από τη Ρωσία και άλλα τέσσερα του τύπου από τη Λευκορωσία.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πρόκειται να συνομιλήσει στη Ρωσία με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη, δήλωσε την Τετάρτη ότι μια «μεγάλη» ανακοίνωση για πρόσθετες στρατιωτικές αγορές από τη Σερβία θα μπορούσε να αναμένεται τον Μάρτιο.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά εδώ και χρόνια γίνεται λόγος για την προμήθεια της Σερβίας από τη Ρωσία με το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, φέρνοντας τους εξελιγμένους πυραύλους ακόμη πιο κοντά στα συνοριακά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

(πηγή: AP)

ViaDiplomacy Newsroom