Η Λιθουανία κλείνει την πρεσβεία της στην Κίνα

Το υπουργείο είπε ότι ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της Λιθουανίας —τον αναπληρωτή αρχηγό αποστολής— στο Πεκίνο για διαβουλεύσεις.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις τεχνικές πτυχές της λειτουργίας της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Λιθουανίας στην Κίνα και της αντιπροσωπείας της Κίνας στη Λιθουανία εν αναμονή της απόφασης της Κίνας να ανανεώσει τη διαπίστευση Λιθουανών διπλωματών στην Κίνα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Λιθουανία ήταν «έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με την Κίνα και να αποκαταστήσει τις λειτουργίες της πρεσβείας σε πλήρη έκταση μόλις επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το Πεκίνο απέλασε προηγουμένως τον λιθουανό πρέσβη και απέσυρε τον πρεσβευτή από τη Λιθουανία, αφού η λιθουανική κυβέρνηση επέτρεψε στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, η οποία έχει δημοκρατικό σύστημα, να ανοίξει γραφείο στο Βίλνιους.

Το γραφείο άνοιξε τον Νοέμβριο και φέρει το όνομα Ταϊβάν και όχι Κινεζική Ταϊπέι, το οποίο χρησιμοποιείται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και πολλά ξένα έθνη για να αποφευχθεί η προσβολή της Κίνας.

Η Ταϊβάν έχει μόλις 15 επίσημους διπλωματικούς συμμάχους, αλλά διατηρεί άτυπους δεσμούς με όλα τα μεγάλα έθνη μέσω εμπορικών γραφείων που λειτουργούν ως de facto πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

ViaDiplomacy Newsroom