Η Μολδαβία είναι η πρώτη χώρα που θα υποστεί τον «Ενεργειακό Χειμώνα» της Μόσχας

Η Gazprom θα σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Μολδαβία εάν δεν πληρώσει για προηγούμενες προμήθειες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax όπως ανακοίνωσε η εταιρεία το Σάββατο. Πρόσθεσε ότι δεν έχει υπογραφεί σύμβαση για τον Δεκέμβριο με τη χώρα.

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου της Μολδαβίας με την Gazprom έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι δυο τους δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια νέα τιμή και άλλες λεπτομέρειες μιας νέας συμφωνίας από τότε. Η Μολδαβία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή την εβδομάδα.

Η Μολδαβία έχει μπλοκάρει την τιμή της Gazprom στα 790 $ ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η Μολδαβία οφείλει στην Gazprom 709 εκατομμύρια δολάρια για προηγούμενες προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Interfax, επικαλούμενο την Gazprom.

Η Gazprom έχει παρατείνει τη σύμβαση που έληξε για τον Οκτώβριο, αλλά θα είναι έτοιμη να την επεκτείνει μόνο για τον Νοέμβριο εάν η Μολδαβία πληρώσει για τις προμήθειες Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, πρόσθεσε.

Δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Μολδαβίας ταξίδεψαν στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με την Gazprom.

«Η τιμή της Gazprom για το φυσικό αέριο για τη Μολδαβία δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών μας», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες στη Μόσχα.

Πηγή εξοικειωμένη με τις συνομιλίες είπε στο Reuters ότι η Μολδαβία ζήτησε από τη Gazprom να μειώσει στο μισό την προσφορά τιμών της. Μια δεύτερη πηγή είπε ότι η Gazprom είχε προσφέρει περικοπή 25%.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μια δοκιμασία για τη φιλοδυτική κυβέρνηση της προέδρου Maia Sandu, η οποία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη γειτονική Ουκρανία βοήθεια για να την αντιμετωπίσει στις διαπραγματεύσεις της με τη Μόσχα.

ViaDiplomacy Newsroom