Η Μολδαβία συζητά με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια φυσικού αερίου

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός υποδομών της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συζητά για προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

“Υπάρχουν πραγματικές πιθανότητες η Μολδαβία να αγοράσει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, θα είναι μια ευκαιρία να διαφοροποιηθούν οι πηγές προμήθειας. Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά τα επόμενα χρόνια είναι εγγυημένο ότι θα έχουμε μια εναλλακτική”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το θέμα του κόστους του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας έχει εκφράσει την πρόθεσή της να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική αγορά.

Να θυμίσουμε, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του TAP (Trans-Adriatic Pipeline) στις 31 Δεκεμβρίου 2020, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τις εμπορικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στοχεύει στη δημιουργία μιας διαδρομής παροχής φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη. Η διαδρομή από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη αποτελείται από τον αγωγό South Caucasus, τον Trans-Atolian Pipeline (TANAP) και τον TAP.

Το 2021, ο TAP μετέφερε 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μέχρι τα τέλη του 2022, το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα 9,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και το 2023, ο όγκος των προμηθειών φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

ViaDiplomacy Newsroom