Η Μόσχα «δίπλα» στον Ερνοντάν μετά τις δηλώσεις Γερμανού υπουργού

Το μέρος του Ταγίπ Ερντογάν παίρνει η Μόσχα, με τις στενές σχέσεις ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών να είναι γνωστές τα τελευταία χρόνια. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επέπληξε τόσο τον τουρκικής καταγωγής Γερμανό υπουργό Γεωργίας όσο και τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ για τη στάση τους μετά την επανεκλογή του αρχηγού του AKP. 

«Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Εζντεμίρ επέκρινε τους Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία και ψήφισαν τον Ερντογάν. Ο Εζντεμίρ είπε ότι οι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία δεν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της επιλογής τους, αλλά στην ίδια την Τουρκία, υποτίθεται ότι περιμένει τους πολίτες φτώχεια και έλλειψη ελευθερίας. Έχετε ακούσει για μη ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων κρατών και δημοκρατία στη Γερμανία; Μπορείτε να φανταστείτε αν, για παράδειγμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου το έλεγε αυτό μετά τις εκλογές στη Γερμανία;» διερωτάται η Ζαχάροβα στο λογαριασμό της στο Telegram.

«Πιο ψύχραιμη όμως από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης ήταν η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ. Οι παρατηρητές αυτής της οργάνωσης αρνήθηκαν να κηρύξουν τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία δίκαιες και ελεύθερες. ‘’Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να πούμε αν ήταν δίκαιες ή όχι, αν ήταν ελεύθερες ή όχι’’, είπε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ Φάρα Καρίμι. Και γιατί, ή καλύτερα, τι παρακολουθούσαν τότε;» καταλήγει η Ζαχάροβα.

ViaDiplomacy Newsroom