Η Μόσχα κερδίζει την Ευρώπη στον Καύκασο με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας»; – Οι αυτονομιστές του Καραμπάχ πιόνα του Πούτιν

Στις 26 Ιουλίου, συνολικά 19 φορτηγά φορτωμένα με τρόφιμα και φάρμακα στάλθηκαν από την Αρμενία στον αυτονομιστικό θύλακα στο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος του δρόμου Λατσίν.

Η αποστολή των φορτηγών δεν είχε συντονιστεί με το επίσημο Μπακού. Έτσι, στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία, οι συνοριοφύλακες δεν επέτρεψαν να περάσουν αυτά τα φορτηγά, λόγω του κινδύνου λαθρεμπορίου όπλων και μεταφοράς μαχητών στο Καραμπάχ.

Αφού το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τη δική του κυριαρχία στο Καραμπάχ το 2020, η σύνδεση της Αρμενίας με τον αυτονομιστικό θύλακα έγινε μέσω του δρόμου Λατσίν, που ελέγχεται προσωρινά από το ρωσικό στρατιωτικό σώμα.

Στις 15 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ανακοίνωσε την ετοιμότητα του Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει έναν επιπλέον δρόμο μέσω του Agdam για την προμήθεια ανθρωπιστικών αγαθών στους Αρμένιους του Καραμπάχ. Όμως το Ερεβάν, μαζί με την ηγεσία των αυτονομιστών, επιμένει πεισματικά να χρησιμοποιεί τον δρόμο του Λατσίν.

Το γεγονός ότι το Ερεβάν και οι αυτονομιστές του Καραμπάχ, με την υποστήριξη του Κρεμλίνου, έκαναν εικασίες για τη σύγκρουση στο Καραμπάχ είχε αναφερθεί παλαιότερα από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Για την αυτονομιστική ηγεσία στο Khankendi, είναι θεμελιώδες να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα τον δρόμο του Λατσίν, ο οποίος ελέγχεται από το ρωσικό στρατιωτικό σώμα», ανέφερε η ουκρανική δημοσίευση Censor .

Ιμπεριαλιστικά παιχνίδια του Κρεμλίνου

Η επιθυμία του Ερεβάν να χρησιμοποιήσει τον ίδιο τον δρόμο όπου αναπτύσσεται ο ρωσικός στρατός δεν είναι τυχαία, γιατί η ίδια η παράδοση ανθρωπιστικού φορτίου στο Καραμπάχ έχει ρωσικό ίχνος. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά από γεγονότα:

Τα φορτηγά που στάλθηκαν από το Ερεβάν ανήκουν στην εξαγωγική εταιρεία Spayka. Ο Sedrak Kocharyan αποκαλείται με σιγουριά τον ιδιοκτήτη του στην Αρμενία . Είναι γιος του Robert Kocharyan, του πιο φιλορώσου πρώην προέδρου της Αρμενίας και προσωπικού φίλου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Spayka, όπως και ο ιδιοκτήτης της, έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Η εταιρεία προμηθεύει τη Ρωσία για περισσότερα από 16 χρόνια.

Σύμφωνα με τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία ( Hraparak , Sputnik Armenia , Radio Azatutyun ) συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το Κρεμλίνο, το ρωσικό στρατιωτικό σώμα υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως ενδιάμεσος στη μεταφορά φορτίου που στάλθηκε από το Ερεβάν στους αυτονομιστές του Καραμπάχ .

Στις 8 Αυγούστου, ένας εθελοντικός ένοπλος σχηματισμός στην Αρμενία, που αυτοαποκαλείται «Σταυροφόροι», ξεκίνησε μια δράση κατά του αποκλεισμού των φορτηγών Spayka από το Καραμπάχ. Η ομάδα χρηματοδοτείται από το αφεντικό του εγκλήματος της Μόσχας και «επιχειρηματία» Αρτούρ Ασατριάν, ο οποίος έχει τεθεί στη λίστα διεθνών καταζητούμενων από τις ιταλικές αρχές ως ύποπτος για φόνο.

Η διαδικασία της μεραφοράς βοήθειας, είναι μια ακόμη εκδήλωση του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Ο Πούτιν επιδιώκει εδώ και καιρό να αποτρέψει την επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, για την οποία ενδιαφέρονται η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Το ίδιο σενάριο έπαιξε ο ίδιος σε Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία. Οι στόχοι μιας τέτοιας καταστροφικής πολιτικής αναφέρθηκαν από πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Αρμένιοι του Καραμπάχ ως πιόνια της Μόσχας

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τους Αρμένιους του Καραμπάχ ως πιόνια. Όπως οι Νότιοι Οσετίες και οι Αμπχάζιοι στη Γεωργία ή οι ρωσικές κοινότητες στην Ουκρανία, το Καραμπάχ του προσφέρει μια ψευδοανθρωπιστική δικαιολογία για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό», ανέφερε η Wall Street Journal τον Ιούνιο του 2023.

«Δεδομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων της Ρωσίας για εδάφη-μαριονέτα σε πολλά μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία και το Ντονμπάς, η Μόσχα συνεχίζει να ακολουθεί το ίδιο σενάριο. Το Καραμπάχ είναι κατάλληλος στόχος για μια τέτοια επιχείρηση » , ανέφερε η πανευρωπαϊκή δημοσίευση EuReporter .

Αξιοποιώντας το ανθρωπιστικό πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια η Μόσχα, «η Ρωσία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις θέσεις της, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής της παρουσίας, στον Νότιο Καύκασο και την Ανατολική Ευρώπη», ανέφερε η ρουμανική έκδοση του Newsweek .

Σύμφωνα με το τσεχικό CNN , « η Ρωσία είναι πολύ δυσαρεστημένη που η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μπορούν να συμφωνήσουν σε ορισμένα θέματα με τη βοήθεια της Ουάσιγκτον ή των Βρυξελλών».

«Η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να πυροδοτήσει τη σύγκρουση και να αποτρέψει την εγκαθίδρυση ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών που υποστηρίζονται από τη Δύση», αναφέρει η πολωνική έκδοση του Dorzeczy .

Ανθρωπιστική βοήθεια ή στρατιωτικοποίηση;

Οι φόβοι των Αζερμπαϊτζάν και των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη μεταφορά όπλων και μαχητών στο Καραμπάχ υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν εύλογη βάση.

Η Spayka του Kocharyan είναι γνωστή για τις λαθρεμπορικές της δραστηριότητες. Κατά τον Δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ το 2020, συμμετείχε στην παράνομη μεταφορά όπλων από τη Ρωσία στην Αρμενία.

Στις 10 Οκτωβρίου 2020, φορτηγά Spayka γεμάτα όπλα συνελήφθησαν στα σύνορα Γεωργίας-Αρμενίας.

Σύμφωνα με την τριμερή δήλωση των αρχηγών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, η οποία υπογράφηκε μετά τα αποτελέσματα του πολέμου του 2020, ο δρόμος Λατσίν που οδηγεί από την Αρμενία στο Καραμπάχ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυστηρά για πολιτικούς σκοπούς. Παρόλα αυτά, τα τελευταία τρία χρόνια, οι προστάτες των Αρμενίων αυτονομιστών στο Ερεβάν, με την ενεργό συμμετοχή του ρωσικού στρατού, μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά στο Καραμπάχ κατά μήκος του δρόμου Λατσίν.

«Η Αρμενία συνεχίζει να σχηματίζει νέες θέσεις μάχης στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όπου σταθμεύει προσωρινά το ρωσικό σώμα… Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού ναρκών συνεχίζεται επίσης», ανέφερε πρόσφατα η ουκρανική πύλη ειδήσεων Censor .

Στις 14 Ιουνίου, το μεγάλο κανάλι Telegram AZfront , το οποίο δημοσιεύει τακτικά αποκλειστικό υλικό για την Ουκρανία, τον Καύκασο και το Ιράν, ανέφερε για τις ρωσικές στρατιωτικές προμήθειες στο Καραμπάχ: «Ο ρωσικός στρατός παρέδωσε κρυφά εκατοντάδες κινεζικά drones αναγνώρισης και κρούσης DJI Mavic 3 Fly More Συνδυασμός με συστήματα απελευθέρωσης εκρηκτικών σε παράνομους ένοπλους σχηματισμούς Αρμενίων αυτονομιστών στο Καραμπάχ». Αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν από μια πηγή στην Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας.

Ο αυτονομισμός στην ανατολική Ουκρανία και το Καραμπάχ είναι ο ίδιος

Μια παρόμοια κατάσταση με την παράδοση ανθρωπιστικού φορτίου σημειώθηκε το 2014, όταν η Μόσχα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραδώσει «ανθρωπιστική βοήθεια» στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο αρνήθηκε μια τέτοια πρωτοβουλία, φοβούμενο τη μεταφορά όπλων και τρομοκρατών στο έδαφός του. Τότε οι ΗΠΑ και η ΕΕ στήριξαν άνευ όρων την Ουκρανία.

«Καταδικάζω την είσοδο της λεγόμενης ρωσικής ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής στην Ουκρανία. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ρωσίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τον Αύγουστο του 2014.

«Η Ρωσία δεν έχει καμία δουλειά να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία… Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερής επέμβαση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος – συμπεριλαμβανομένης μιας υπό το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας – θα ήταν εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Samantha Power τον ίδιο μήνα . .

Το 2014, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Σεμπάστιαν Μπραμπάντ , εξέφρασε επίσης την άποψή του: «Αυτό (η αποστολή φορτηγών από τη Ρωσία στην Ουκρανία) αποτελεί σαφή παραβίαση των ουκρανικών συνόρων».

Δελτίο τύπου μετά από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και της καγκελαρίου Μέρκελ : «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η αποστολή νηοπομπής από τη Ρωσία στην Ουκρανία χωρίς την έγκριση της Ουκρανίας αποτελεί περαιτέρω πρόκληση και παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Παρά την προφανή ομοιότητα μεταξύ των γεγονότων πριν από εννέα χρόνια στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και εκείνων που συμβαίνουν τώρα στο Αζερμπαϊτζάν, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι αγνοούν την κατάσταση στο Καραμπάχ.

Κάποιοι υποστηρίζουν ακόμη και τα αιτήματα των φιλορώσων αυτονομιστών. Πιθανώς, μια τέτοια προκατάληψη προκαλείται από την επιρροή των μεγάλων αρμενικών διασπορών στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Όπως σημείωσε η ρουμανική δημοσίευση Stiri pesurse τον Ιούλιο, «ο πρόεδρος μιας από τις κύριες ευρωπαϊκές δυνάμεις, ο Εμμανουέλ Μακρόν, έχει γίνει όμηρος ριζοσπαστικών στοιχείων στην αρμενική διασπορά». Προφανώς, όχι μόνο αυτός…

(πηγή: sofiaglobe.com)

ViaDiplomacy Newsroom