Η Μόσχα μεταφέρει S-400 στην Λευκορωσία – Ο Λουκασένκο προειδοποιεί την Δύση να μην του επιτεθεί

Η Ρωσία στέλνει δύο συστήματα S-400 στη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις τον επόμενο μήνα, ανέφερε την Παρασκευή το Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας καθώς οι εντάσεις με τη Δύση για τη γειτονική Ουκρανία συνεχίζουν να κλιμακώνονται. 

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και το υλικό άρχισαν να φτάνουν στη Λευκορωσία λίγες μέρες αφότου οι δύο χώρες ανακοίνωσαν έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις, με το όνομα United Resolve, που θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις μεταξύ 18 Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. 9 και 10-20 Φεβρουαρίου. 

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι δύο τάγματα S-400 ήταν μέρος του πληρώματος μάχης S-400 Triumf και μεταφέρονταν στη Λευκορωσία με τρένο από την περιοχή Khabarovsk της Άπω Ανατολής της Ρωσίας.

Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα αναπτύξει επίσης ένα πυραυλικό σύστημα Pantsir και 12 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35 στη Λευκορωσία για τις ασκήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κοντά στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας που συνορεύουν με μέλη του ΝΑΤΟ με την Πολωνία και τη Λιθουανία, καθώς και κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο της Λευκορωσίας προειδοποιεί τη Δύση να μην επιτεθεί

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο προειδοποίησε τη Δύση να μην επιτεθεί στο κράτος της Ένωσης. «Δεν θέλουμε πόλεμο. Ούτε εμείς, ούτε οι Ρώσοι. Αλλά χτίζουμε την ασφάλειά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Αν συνεχίσουν να μας χτυπούν συνεχώς, αν αναπτύξουν τον στρατό τους εναντίον μας, αν μας απειλήσουν, τότε θα χτυπήσουμε τόσο δυνατά Δεν θα είναι όμορφο. Είναι αδύνατο να μας νικήσουμε», είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι απειλή, απλώς προειδοποίηση».

«Είμαστε το είδος των ανθρώπων που δεν μπορούν να νικηθούν τόσο από άποψη πνεύματος όσο και από άποψη εδάφους: από τη Μπρεστ μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Πολλοί έχουν ήδη προσπαθήσει, το θυμόμαστε αυτό. Ξέρετε πώς τελείωσε. Δεν προσπαθούμε να μπούμε σε κανέναν στην πίσω αυλή, έχουμε αρκετό έδαφος. Ο Θεός να μας βοηθήσει να το διατηρήσουμε και να το αναπτύξουμε. Αυτοί είναι οι στόχοι μας. Αλλά επαναλαμβάνω, σε περίπτωση που κάποιος το χάσει: δεν θα είναι όμορφο», είπε ο Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο υπογράμμισε ότι το Μινσκ και η Μόσχα δεν θέλουν πόλεμο, γιατί «θα επηρεάσει τους πάντες».

«Γι’ αυτό δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο. Επίσης δεν τον θέλουμε γιατί θυμόμαστε τον πόλεμο που είχαμε πριν από εβδομήντα χρόνια», τόνισε

ViaDiplomacy Newsroom