Η Μόσχα προτείνει στην Ουάσιγκτον ανταλλαγή κρατουμένων

Η Μόσχα πρότεινε στην Ουάσιγκτον να ανταλλάξουν τον Ρώσο πιλότο Κονσταντίν Γιαροσένκο, που έχει καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών για εμπορία ναρκωτικών, με κάποιον Αμερικανό η με Αμερικανούς που κρατούνται στις ρωσικές φυλακές και να τους επιστραφεί η διπλωματική ιδιοκτησία που έχουν δημεύσει οι Αμερικανοί.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2011 ο Ρώσος πιλότος Κονσταντίν Γιαροσένκο καταδικάστηκε στις ΗΠΑ σε κάθειρξη 22 ετών με την κατηγορία ότι επιχείρησε να εισαγάγει στις ΗΠΑ μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. Ο Γιαροσένκο είχε συλληφθεί στην Λιβερία στις 28 Μαΐου του 2010 και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ.

Την σχετική πρόταση έκανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Λέσχη Valdai, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα κάποιου Αμερικανού.

«Απελευθερώστε τον Γιαροσένκο, ανταλλάξτε τον με κάποιον Αμερικανό, ή Αμερικανούς που εκτίουν στην Ρωσία τις ποινές τους. Επιστρέψτε μας την διπλωματική μας ιδιοκτησία», δήλωσε ο Ριαμπκόφ. Παράλληλα πρότεινε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για την χορήγηση βίζας στις πρεσβείες και τα προξενεία των δύο χωρών, ώστε «να εκλείψουν οι παράλογες αυτές ουρές για βίζα… και να δοκιμάσουμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Ένας από τους κρατούμενους Αμερικανούς στην Ρωσία είναι ο πρώην πεζοναύτης Πολ Ουίλαν ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Οκτωβρίου του 2018 στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» της Μόσχας, με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την σύλληψή του ως αντεκδίκηση για τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom