Η Μόσχα σφίγγει τον κλοιό – Με αφορμή άσκηση μεταφέρει δυνάμεις στην Κριμαία

Η Ρωσία ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας αμφίβιας άσκησης μέσα και γύρω από την προσαρτημένη Κριμαία την Πέμπτη, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Περισσότεροι από 1.200 αερομεταφερόμενοι στρατιώτες και πυροβολικό, καθώς και χημικές και βιολογικές δυνάμεις και 250 τεμάχια στρατιωτικού υλικού, θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις μάχης στο πεδίο εκπαίδευσης Opuk στην Κριμαία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Οι στρατιώτες θα εκτελέσουν βολές και θα χτυπήσουν στόχους σε διάφορα βεληνεκές», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Οι στρατιώτες θα εξασκηθούν επίσης στην εκκαθάριση ναρκών και την κάλυψη από επιθέσεις αέρος και drone, πρόσθεσε. 

Ο ρωσικός στρατός θα αναπτύξει επίσης ελικόπτερα Mi-35 για αμφίβια επίθεση και για να παρέχει αεροπορική κάλυψη για επιτιθέμενα στρατεύματα. Την Παρασκευή, οι αλεξιπτωτιστές θα εκτελέσουν ασκήσεις κλειστής μάχης και ελιγμούς αναγνώρισης και επίθεσης πυροβολικού στο πεδίο εκπαίδευσης Raevsky κοντά στη νότια ρωσική πόλη Novorossiysk.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τις ασκήσεις μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία την  κατηγόρησαν ότι συνεχίζει να δημιουργεί στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα για να προετοιμαστεί για μια πιθανή εισβολή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει για κυρώσεις χωρίς προηγούμενο εάν η Ρωσία ακολουθήσει τα υποτιθέμενα σχέδια.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία και αντ’ αυτού απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, απειλώντας με στρατιωτική απάντηση σε ό,τι αντιλαμβάνεται ως απειλητικές κινήσεις.

ViaDiplomacy Newsroom