Η νίκη του Μουσταφά Ακιντζί ανοίγει «νέα σελίδα» στο Κυπριακό ;

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η θεαματική νίκη του μετριοπαθή Μουσταφά Ακιντζί έναντι του Ντερβίς Έρογλου στο δευτερο γύρο των εκλογών στα κατεχόμενα ανέτρεψε τα προεκλογικά δεδομένα και φαίνεται ανοίγει μια «νέα σελίδα» στη διακυβέρνηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το θέμα είναι αν ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπριών θα μπορέσει να χειριστεί διαφορετικά από τον προκάτοχό του τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και αν θα καταφέρει να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επίλυσης.

Πως αντιδρούν όμως τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο στη νίκη του τουρκοκύπριου Μουσταφά Ακίντζι αλλά και πως αξιολογούν και τον Νίκο Αναστασιάδη. Τις απαντήσεις επιχειρούμε να σας δώσουμε εξετάζοντας τα στοιχεία του paloPro για τη χρονική περίοδο 25/04 – 27/04.

Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συγκεντρώνει συνολικά 2094 αναφορές σε social sites και ελληνικό διαδίκτυο και τα συναισθήματα που καταγράφονται για αυτόν είναι στην πλειοψηφία τους θετικά και ανέρχονται σε 1259 σε σύγκριση με τα αρνητικά που είναι 257. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζει 630 αναφορές και έχει και αυτός περισσότερα θετικά συναισθήματα 273 έναντι 77 αρνητικών.

Η θεματολογία που κυριάρχησε για την υπό εξέταση περίοδο με βάση τα στοιχεία του Τοp 10 Topics αφορά τα δημοσιεύματα για την νίκη του Ακιντζί, τις διαφαινόμενες σχέσεις του με τον πρόεδρό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και το πώς τον δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η είδηση που δημιούργησε αίσθηση ήταν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί με το «καλημέρα» συγκρούστηκε με τον Ερντογάν, πριν καλά-καλά καθίσει στη καρέκλα του. Ο Ακιντζί δήλωσε στο CNNTurk, ότι, «πλέον δεν υπάρχει μικρή πατρίδα, αλλά δύο αδελφές χώρες». Ο Ερντογάν αντέδρασε με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο σχολιάζοντας ότι «ο κύριος Ακιντζί είναι ένας πρόεδρος που έχει εκλεγεί από το “λαό της βορείου Κύπρου”. Αλλά όταν λέει ότι είμαστε δύο αδελφές χώρες, βγαίνουν άλλα πράγματα. Αυτά που βγαίνουν από το στόμα του κυρίου προέδρου πρέπει να τα ακούει με τα αυτιά του. Ωστόσο η κρίση στις σχέσεις των δυο ανδρών εκτονώθηκε στη συνέχεια με τηλεφωνική επικοινωνία.

Η αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη κυριάρχησε και αυτή καθώς υποδηλώνει και το πώς αντιλαμβάνεται την αλλαγή ηγεσίας στα κατεχόμενα. Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι «μετά την εκλογή Ακιντζί διανοίγονται ελπίδες, επιτέλους αυτή η πατρίδα να επανενωθεί και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κράτος, στο οποίο θα υπάρχουν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ». Παράλληλα κάλεσε την Άγκυρα να συμβάλει στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος, γιατί είναι αυτή που κρατά ακόμα υπό κατοχή την Κύπρο.

Παράλληλα αναπαράχθηκε και η είδηση για το ότι ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε με ένα μεγάλο κλαδί ελιάς στο χέρι –το έμβλημα της προεκλογικής του εκστρατείας–σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ινονού και ότι από την εξέδρα από την οποία μίλησε αφέθηκαν δύο λευκά περιστέρια.

Συμπερασματικά τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του paloPro δείχνουν ότι τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο εμφανίζονται θετικά στην αλλαγή ηγεσίας στα κατεχόμενα με την εκλογή του μετριοπαθή Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος διαδέχεται τον σκληροπυρηνικό Ντερβίς Ερογλου. Ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων θεωρείται συνεννοήσιμος και έχει δώσει δείγματα ότι θα ήθελε την απεξάρτηση από την Τουρκία. Ταυτόχρονα όμως το ελληνικό διαδίκτυο εμφανίζεται και επιφυλακτικό στις προθέσεις του Ακίντζι καθώς γνωρίζει ότι η κυβέρνηση της Αγκύρας είναι και αυτή που θα κατευθύνει τους τουρκοκύπριους στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Διαβαστε την ανάλυση στο www.palo.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.