Οι νησιώτες είναι μέρος της αποτροπής που έχει σχεδιαστεί

Τον Νοέμβριο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδη με τον Υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, βρέθηκε στον Έβρο όπου συναντήθηκε  με την Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου στην Ορεστιάδα. Ήταν η δεύτερη επίσκεψη του Υπουργού μέσα σε 4 μήνες η οποία συνοδεύτηκε με μια σαφή εντολή, ο Έβρος να προετοιμαστεί και να γίνει απροσπέλαστος

Την Κυριακή κατά μήκους του Έβρου μικρές ομάδες μεταναστών περνούσαν το ποτάμι και μέσα σε λίγα μόλις λεπτά έφταναν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Το προηγούμενο διάστημα η περιοχή είχε οργανωθεί με σήμανση από τους διοικητές των σχηματισμών και η οργάνωση ήταν τέτοια που ακόμα και οι νεαροί έφεδροι δρούσαν αποτελεσματικά.

Αυτή η οργάνωση δεν ήταν τυχαία και έγινε επειδή η Ελληνική κυβέρνηση γνώριζε με πληροφορίες που της δόθηκαν και η ίδια απέκτησε με τα δικά της κανάλια, την απόφαση του Ερντογάν.

Το σχέδιο για την αποτροπή που ξεκίνησε από τον Έβρο, είχε συνέχεια μέχρι τα νησιά του Αιγαίου.Στόχος ήταν και είναι, η Ελλάδα να δείξει τέτοια αποφασιστικότητα ώστε να αποτρέψει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν στην Ελλάδα, αλλά να δείξει κυρίως στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα σε Γερμανούς, Πολωνούς, Σλοβάκους, Ούγγρους και Κροάτες, ότι η σκληρή αυτή στάση θα μεταφερθεί και στις αποφάσεις μέσα στην Ένωση.

Το σχέδιο για τα νησιά ήταν η δημιουργία κλειστών δομών οι οποίες δεν αφορούσαν την λύση για τα ίδια τα νησιά και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί επί χρόνια, αλλά το μήνυμα ότι πλέον όποιος μπαίνει παράνομα στην Ελλάδα δεν θα μπορεί να κινείται ελεύθερα. Και ενώ αυτό είχε εξηγηθεί σε αυτούς που έπρεπε, οι νησιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.

Από το Σάββατο το λιμενικό ασκεί αποτροπή και τα βίντεο φροντίζουν να τα διακινούν οι Τούρκοι παρουσιάζοντας τους Έλληνες ως απάνθρωπους όπως ήταν αναμενόμενο. Με την σειρά τους οι ίδιοι οι νησιώτες, όπως και στον Έβρο, κρατάνε πλέον μια στάση τέτοια που επιτρέπει στην πολιτεία να εφαρμόσει τα σχέδια της

ViaDiplomacy Newsroom