Η Νορβηγία ετοιμάζει την απέλαση πρώην διοικητή της Wagner

Στην σύλληψη του πρώην διοικητή της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Νορβηγίας, καθώς αυτός κατέφυγε πρόσφατα στην χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο. Μάλιστα, μια οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων γνωστοποίησε ότι ο συλληφθείς θα απελαθεί στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην διοικητής της Wagner διέφυγε διασχίζοντας τα σύνορα Ρωσίας-Νορβηγίας στην Αρκτική και έχει δηλώσει πως φοβάται για τη ζωή του, καθώς υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία και κακομεταχείριση Ρώσων κρατουμένων που στάλθηκαν στα μέτωπα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της Wagner. Ο Αντρέι Μεντβέντεφ είναι πρώην διοικητής του ομίλου Wagner που πολεμά για τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Συνελήφθη… και εξετάζουμε κατά πόσον θα επιδιώξουμε δικαστική απόφαση για εγκλεισμό», δήλωσε ο δικηγόρος της αστυνομίας Λίνε Ίσαξεν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις νορβηγικές αρχές σχετικά με οποιοδήποτε σχέδιο απέλασής του. Η αστυνομία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό.

Η οργάνωση Gulagu.net για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε πως ο Μεντβέντεφ θα αντιμετωπίσει «βάναυση δολοφονία και θάνατο» για το ότι μίλησε ανοιχτά εναντίον της Wagner αν επιστρέψει με τη βία στη Ρωσία.

ViaDiplomacy Newsroom