Η Ουάσιγκτον πιέζει Κόσοβο και Σερβία να προχωρήσουν σε συμβιβασμό

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να εντείνουν τη μεσολάβησή για συμφωνία ανάμεσα σε Σερβία-Κόσοβο. Αυτό ανέφερε η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. Ο ανώτερος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντέρεκ Σολέτ, επισκέφθηκε την Πρίστινα και το Βελιγράδι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ήταν ο ανώτατος απεσταλμένος που έστειλε η Ουάσιγκτον στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια.

Η ελβετική εφημερίδα βλέπει την επίσκεψη του Schollet στην Πρίστινα και το Βελιγράδι ως αυξημένη προσπάθεια της Αμερικής να προχωρήσει επιτέλους η διαδικασία του διαλόγου, μετά από χρόνια ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

«Σκοπός της επίσκεψης είναι να αποτραπούν οι περιφερειακές συγκρούσεις», είπε ο διπλωμάτης.

Η ελβετική εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόταση του Σολέ, την οποία παρέδωσε στα εμπλεκόμενα μέρη κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, δεν αποτελεί έκπληξη.

«Η Πρίστινα θα πρέπει να επιτρέψει στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου για περισσότερη αυτοδιάθεση. Σε αντάλλαγμα, το Βελιγράδι θα αναγνώριζε τουλάχιστον εν μέρει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Τέλος, η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης ως κίνητρο για τα μέρη της διαφοράς και να αποτρέψει περαιτέρω ρωσική και την κινεζική επιρροή», αναφέρει η εφημερίδα.

(πηγή:b92.net)

ViaDiplomacy Newsroom