Η Ουάσιγκτον ζητά από Μπακού – Ερεβάν να προστατεύσουν καλύτερα τα δικαιώματα και την ασφάλεια του λαού του Καραμπάχ

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Μπακού και το Ερεβάν να εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και την ασφάλεια των ανθρώπων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αρμενική Υπηρεσία του Ραδιοφωνικού Πολέμου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τίθενται ζητήματα που σχετίζονται με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. συζητήθηκε στις συνομιλίες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν που φιλοξενούνται από τις ΗΠΑ.

Οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Ararat Mirzoyan και του ομολόγου του του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών του Νοτίου Καυκάσου ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, αφού οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες συναντήθηκαν χωριστά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και στη συνέχεια. είχαν μια συνάντηση όλοι μαζί.

Καθώς ο Μιρζογιάν και ο Μπαϊράμοφ ξεκίνησαν συνομιλίες που αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον είπαν ότι μπορεί να διαρκέσουν λίγες ημέρες, ενώ ο Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία του διαλόγου για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Σε γραπτά σχόλια στην Αρμενική Υπηρεσία της RFE/RL στις 2 Μαΐου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «το ζήτημα των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι κεντρικό στη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν».

«Η διασφάλιση τελικά ότι αυτός ο πληθυσμός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στα σπίτια του και να έχει προστασία των δικαιωμάτων του είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί μια μόνιμη διευθέτηση σε μια σύγκρουση που κράτησε πάρα πολύ και στοίχισε πάρα πολλές ζωές», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζει μια συμφωνία που είναι «διαρκής, βιώσιμη και θέτει τα θεμέλια για την ειρήνη».

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «το εύρος και η φύση της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ των δύο μερών».

«Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν καθώς εργάζονται για την ειρήνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προώθηση ενός ειρηνικού μέλλοντος για την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. Ο άμεσος διάλογος είναι το κλειδί για την επίλυση ζητημάτων και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης», είπε ο εκπρόσωπος.

«Το εύρος και η φύση της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ των δύο μερών. Στόχος μας είναι να παρέχουμε μια τοποθεσία όπου θα μπορούν να γίνουν διμερείς συζητήσεις και τα μέρη μπορούν να αναλάβουν την πραγματική σκληρή δουλειά από κοινού για να σημειώσουν πρόοδο στη διαρκή ειρήνη. Οι λεπτομέρειες σχετικά με το τι είναι – και τι όχι – μέρος της συμφωνίας τους είναι ένα ερώτημα για τα μέρη», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος

ViaDiplomacy Newsroom