Η Ουγγαρία κατέληξε σε συμφωνία με την Gazprom για αναβολή των πληρωμών

Η Ουγγαρία κατέληξε στην τελική συμφωνία με την Gazprom για αναβολή των πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο μετά τις συνομιλίες του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στη Μόσχα. 

«Προκειμένου να βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες, ο γενικός διευθυντής της Gazprom Export θα υπογράψει αύριο συμφωνία για αναβολή της πληρωμής [για το ρωσικό φυσικό αέριο], έτσι ώστε οι όροι πληρωμής μας να γίνουν πιο ευνοϊκοί», δήλωσε ο Πέτερ Σιγιάρτο σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

Νότια διαδρομή για προμήθειες φυσικού αερίου

Ο Σιγιάρτο σημείωσε επίσης ότι οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία θα ανακατευθυνθούν από τη δυτική οδό στη νότια διαδρομή μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

«Σήμερα συμφωνήσαμε ότι το ρωσικό αέριο που αρχικά πήγαινε στην Ουγγαρία μέσω βόρειων διαδρομών, θα ανακατευθυνθεί στη νότια διαδρομή, έτσι στο εγγύς μέλλον η Ουγγαρία θα λαμβάνει καθημερινά φυσικό αέριο και μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση φυσικού αερίου στην Ουγγαρία», είπε.

«Είναι η νότια οδός μεταφορών που τροφοδοτεί επί του παρόντος την Ουγγαρία, οπότε εάν η Gazprom επικεντρωθεί στις οδούς μεταφορών της Νότιας Ευρώπης, αυτό θα κάνει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουγγαρίας ακόμη πιο αξιόπιστο και ασφαλή», συνέχισε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η νότια συγκοινωνιακή διαδρομή δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία της βόρειας συγκοινωνιακής διαδρομής».

«Ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream θα παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης την επόμενη περίοδο», πιστεύει ο Σιγιάρτο. Σημείωσε ότι η βόρεια διαδρομή προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Αυστρίας «είναι πλέον λειτουργική μόνο κατά 30% λόγω προβλημάτων με τους βόρειους αγωγούς».

Η Ουγγαρία αντιτίθεται σε νέες κυρώσεις

Ο Σιγιάρτο είπε επίσης ότι η Ουγγαρία δεν θα επιτρέψει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. «Από την Ουγγαρία δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση φυσικού αερίου», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών έφτασε στη Μόσχα από την Πράγα, όπου έχει λάβει μέρος σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Την παραμονή εκείνης της συνάντησης, είπε ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς ένα τέτοιο βήμα θα αποτελούσε απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Στην Πράγα δεν λήφθηκαν ούτε αναμένονταν αποφάσεις για το θέμα αυτό, καθώς η συνάντηση εκεί είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Τον Ιούλιο, η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για αγορά επιπλέον 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τη Ρωσία για να διασφαλίσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας τους επόμενους μήνες.

Στα τέλη Αυγούστου, η Ουγγαρία υπέγραψε σύμβαση με την Gazprom για περίοδο δύο μηνών για την προμήθεια επιπλέον 5,8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η ουγγρική εταιρεία MVM υπέγραψε δύο μακροπρόθεσμες συμβάσεις με την Gazprom, οι οποίες προβλέπουν την προμήθεια συνολικά 4,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέσω αγωγών μέσω Σερβίας και Αυστρίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για 15 χρόνια και μπορεί να αναθεωρηθεί 10 χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής.

(πηγή: tass/© AP Photo/Bela Szandelszky)

ViaDiplomacy Newsroom