Η Ουκρανία θα μποϊκοτάρει συνέλευση του ΟΑΣΕ λόγω ρωσικής συμμετοχής

Τα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου θα μποϊκοτάρουν τις εργασίες της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) την Πέμπτη και την Παρασκευή, εξαιτίας της συμμετοχής μελών της ρωσικής Βουλής, ξεκαθάρισε μέλος της ουκρανικής εθνικής αντιπροσωπείας χθες Κυριακή.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στις επίσημες εκδηλώσεις της κοινοβουλευτικής συνέλευσης – κανένας από μας», τόνισε η Ευγενία Κραβτσούκ, βουλεύτρια του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ουκρανική τηλεόραση.

Η κυρία Κραβτσούκ διευκρίνισε πως η ίδια και άλλα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου θα ταξιδέψουν στη Βιέννη για την 22η χειμερινή κοινοβουλευτική συνέλευση, αλλά για κατ’ ιδίαν συνομιλίες με εταίρους του Κιέβου.

Ο ΟΑΣΕ, που ιδρύθηκε το 1995, έχει σκοπό να εγγυάται την ασφάλεια της Ευρώπης. Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί τη σοβαρότερη κρίση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος.

Κοινοβουλευτικοί είκοσι χωρών μελών άσκησαν πίεση το τελευταίο διάστημα στην Αυστρία, προτρέποντάς τη να μη δώσει βίζες στα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Η Βιέννη αντέτεινε πως καθώς φιλοξενεί την έδρα του ο ΟΑΣΕ, υποχρεούται να υποδεχθεί ρώσους κοινοβουλευτικούς.

Οι αρχές σε Βρετανία και Πολωνία πάντως αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζες σε ρώσους αντιπροσώπους όταν φιλοξένησαν εκείνες τις εργασίες της κοινοβουλευτικής συνέλευσης πέρυσι.

Η Χέλγκα Μαρία Σμιτ, η γερμανίδα γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ, γενικά τάσσεται κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από τον θεσμό, επιχειρηματολογώντας πως πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί διπλωματικοί δίαυλοι.

ViaDiplomacy Newsroom