Οι πατριώτες στην Θράκη αντιστέκονται μόνοι τους – Καταδίκη του παράτυπου Μουφτή

Ο παράτυπος μουφτής της Ξάνθης κρίθηκε ένοχος για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργίας θρησκείας και του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή. Η υπόθεση αφορούσε την κηδεία μουσουλμάνου στρατιώτη στο χωριό Γλαύκη της Ξάνθης η οποία θα γινόταν όπως ορίζει η μουσουλμανική θρησκεία.  Η οικογένεια είχε δεχτεί να παραβρεθούν και εκπρόσωποι του στρατού για να αποδοθούν οι κατάλληλες τιμές.

Την κηδεία θα τελούσε ο νόμιμος Μουφτής Ξάνθης αλλά  ο παράτυπος Μουφτής Αμχέτ Μετέ  που υποστηρίζεται από την Άγκυρα,  μαζί με τον ιμάμη του χωριού κατηγορούνται πως παραγκώνισαν τον νόμιμο μουφτή και διέκοψαν την κηδεία, καθώς φάνηκαν ενοχλημένοι που η ελληνική σημαία κάλυπτε το φέρετρο.

Πρωτόδικα οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών.

Η καταδίκη αυτή όμως δεν ήρθε μέσα από τους νόμους και τους κανόνες της Ελληνικής Πολιτείας η οποία δεν τολμά να αγγίξει αυτή την Παράλληλη Δομή, αλλά από απλούς πολίτες της περιοχής.

Την ώρα που στην Ελλάδα χτίζονται πολιτικές και οικονομικές καριέρες στα νησιά, την ώρα που οι νησιώτες παρακολουθούν τους Ρουβίκωνες του Αιγαίου να προσπαθούν να χύσουν το αίμα μιας κρατικής δομής με ότι συνεπάγεται αυτό, στην Θράκη κάποιοι σκέφτονται μόνο Εθνικά και Πατριωτικά.

Στην δική του παράτυπου Μουφτή Ξάνθης, η Ελληνική πολιτεία δεν παραβρέθηκε και ο μόνος μάρτυρας κατηγορίας ήταν το στέλεχος των ΑΝΕΛ Χρύσα Ούτση – Κούτρα. Απέναντι της, όπως και ο γνωστός δικηγόρος της, είχαν τον στρατό της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου.

Βλέπετε, οι Θρακιώτες δεν είναι τάχα πατριώτες, δεν βγαίνουν selfie με Παλαιστινιακά μαντήλια,δεν θεωρούν καρκίνο την διαφορετικότητα, την υπερασπίζονται από φασίστες, την υπερασπίζονται όπως την πατρίδα τους.

Αντίδραση Τσαβούσογλου

Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

​«Σε μία χώρα μέλος της Ε.Ε. μουφτής που συμμετείχε σε κηδεία τιμωρείται με φυλάκιση. Σε ποια χώρα του κόσμου ιερέας, ραβίνος ή άλλος εκπρόσωπος θρησκείας στερείται αυτό το δικαίωμα άσκησης των θρησκευτικών του καθηκόντων; Ούτε στα χειρότερα καθεστώτα του κόσμου δεν συναντάται αυτή η πρακτική», έγραψε στο Twitter.

Απάντηση ΥΠΕΞ

Η αναφορά του κ. Τσαβούσογλου προκάλεσε την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

​Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς επεσήμανε ότι στις ευνομούμενες Δημοκρατίες, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και επιβάλλει την τήρηση της νομιμότητας σε όσους αποπειρώνται να την προσβάλλουν».

ViaDiplomacy Newsroom