Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πριν τις κάλπες τους σχεδιασμούς της ΝΔ για τα Ελληνοτουρκικά

Όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην Συμφωνία των Πρεσπών η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για μυστική διπλωματία. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τον Νίκο Κοτζιά ότι δεν έκανε κανένα βήμα συνεννόησης με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις, είτε με κάποια τυπική, θεσμική διαδικασία, είτε μέσα από μορφές μη δημοσιοποιήσιμης επικοινωνίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και από το βήμα της βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντάλλαξε την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων με το Σκοπιανό.

«Λέτε ότι δεν θα κόψετε άλλο τις συντάξεις όταν εσείς υπογράψατε την μείωση των συντάξεων και ενώ προηγούμενα έχετε κόψει όλες τις νέες και έχετε πριονίσει όλες τις παλαιότερες», είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε το εξής: «με κυνισμό στήσατε ένα διχασμό πάνω στο Σκοπιανό. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδεύσατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Έτσι όμως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα. Αυτό που λένε στις Βρυξέλλες για σας κ. Τσίπρα, είναι ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα κ. Τσίπρα.»

Επίσης ένα από τα κύρια επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα του το 2014 και 2015, δεν είχε αναφέρει ότι θα προχωρήσει στην λύση του Σκοπιανιού με αυτό τον τρόπο, οπότε ο λαός εξαπατήθηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να είναι σαφής για την επόμενη ημέρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος, αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά μόνο όσο αφορά την οικονομική διπλωματία. Δεν έκανε καμιά αναφορά την στάση που θα κρατήσει στα Ελληνοτουρκικά αλλά κυρίως, αν η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει το πλαίσιο Στρατηγικής Σχέσης που έχουν χτίσει Ελλάδα και ΗΠΑ.

Ίσως την επόμενη ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ να “πληρώσει” με το ίδιο νόμισμα την Νέα Δημοκρατία, να ζητήσει εξηγήσεις για μυστική διπλωματία με χώρες της Ε.Ε ξεχωριστά, να την κατηγορήσει ότι προχώρησε σε ανταλλάγματα όσο αφορά την οικονομία για να σύρει την χώρα σε άλλες συμμαχίες και συμφέροντα, και τέλος, να την κατηγορήσει ότι προχώρησε σε συμφωνίες και κινήσεις στην εξωτερική πολιτική που δεν είχε στο πρόγραμμα της

ViaDiplomacy Newsroom