Η Πολωνία αποσύρθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας του Βίσεγκραντ που θα διεξαχθεί στο Ισραήλ

Η Πολωνία αποσύρθηκε σήμερα από τη Σύνοδο Κορυφής χωρών της κεντρικής Ευρώπης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στο Ισραήλ, έπειτα από κατηγορίες για αντισημιτισμό που εκτόξευσε εναντίον της ο νέος επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής των τεσσάρων χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) ματαιώθηκε και θα αντικατασταθεί από «διμερείς συνομιλίες», ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Εμανουέλ Ναχσόν επιβεβαίωσε πως δεν θα πραγματοποιηθεί πλήρης Σύνοδος Κορυφής, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως οι τρεις πρωθυπουργοί – της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Τσεχίας – εξακολουθούν να αναμένονται στο Ισραήλ.

«Δεν θα το πούμε Βίσεγκραντ, επειδή αυτό απαιτεί την παρουσία και των τεσσάρων χωρών. Θα είναι μια Σύνοδος Κορυφής με μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ», δήλωσε.

Η Πολωνία είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση αυτή.

«Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών είναι ρατσιστικές και απαράδεκτες… Είναι σαφές πως ο υπουργός Εξωτερικών μας, ο Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, δεν θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής» της ομάδας V4, δήλωσε στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο νέος Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο i24News, που έχει την έδρα του στο Ισραήλ, πως «πολυάριθμοι Πολωνοί είχαν συνεργαστεί με τους ναζί και, όπως είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Σαμίρ, “οι Πολωνοί ρουφούν τον αντισημιτισμό με το γάλα της μητέρας τους”».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom