Η Πολωνία χτίζει φράχτη 2,5 μέτρων στα σύνορα με την Λευκορωσία

Οι πολωνικές αρχές αποφάσισαν να χτίσουν ένα φράχτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα σε ενημέρωση και στο Twitter ο υπουργός Άμυνας της χώρας «Η απόφαση για ενίσχυση των συνόρων βασίζεται στην κατασκευή ενός φράχτη», σημείωσε. Οι εργασίες για την κατασκευή του τείχους θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα. Το ύψος του θα είναι 2,5 μέτρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα είναι ένας στιβαρός φράχτης». Θα σταλούν επίσης περισσότεροι στρατιώτες για να φυλάξουν τα σύνορα. Τώρα συμμετέχουν περίπου χίλιοι στρατιωτικοί. Ο αριθμός αυτός προγραμματίζεται να διπλασιαστεί, αναφέρει το TASS.

Το συνολικό μήκος των συνόρων Πολωνίας-Λευκορωσίας είναι 418 χιλιόμετρα. Όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας, μέχρι τώρα, ένας φράχτης με συρματοπλέγματα χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη σχεδόν 100 χιλιομέτρων των συνόρων στην περιοχή που φυλάσσεται από την συνοριοφυλακή της Ποντλάσκα. Στο πλαίσιο της τρέχουσας μεταναστευτικής κρίσης, οι αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να περιφράξουν περαιτέρω 50 χιλιόμετρα του συνοριακού τμήματος.

Νωρίτερα, η Πολωνία και η Λιθουανία κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα κατά της Λευκορωσίας σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση στην περιοχή. Η ΕΕ πιστεύει ότι οι αρχές της Λευκορωσίας μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα και τους αναγκάζουν να μετακινηθούν στο έδαφος της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Αυτές οι ενέργειες ονομάζονται «υβριδική επιθετικότητα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 4 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες κρατούνται στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας. Αυτό είναι σχεδόν 50 φορές περισσότερο από όλον το 2020.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας, από τις αρχές Αυγούστου έχουν καταγραφεί 2.100 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα από το έδαφος της Λευκορωσίας. Πέρυσι, ήταν 120. Οι συνοριοφύλακες απέτρεψαν 1.350 απόπειρες διέλευσης των συνόρων. 780 αλλοδαποί κρατήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε κλειστά κέντρα.

Νωρίτερα, το Dossier Center και η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel δημοσίευσαν έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι οι αρχές της Λευκορωσίας εμπλέκονται στη μεταναστευτική κρίση στη Λιθουανία. Η μεταφορά Ιρακινών πολιτών στα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της κρατικής ταξιδιωτικής εταιρείας Tsentrkurort, η οποία ανήκει στο Γραφείο του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Θεωρείται ότι η ροή των μεταναστών χρησιμοποιείται από τις αρχές της Λευκορωσίας για να εκβιάσει τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επιβάλλουν κυρώσεις κατά του Μινσκ για την καταστολή της αντιπολίτευσης και την καταστολή.

Στις 9 Αυγούστου, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες από τα ΗΑΕ, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, εξηγώντας αυτό για οικονομικούς λόγους. Ταυτόχρονα, αρνήθηκε τις κατηγορίες για οργάνωση παράνομης μετανάστευσης.

ViaDiplomacy Newsroom