Οι πορεία των επιχειρήσεων του Συριακού Στρατού στην κοιλάδα Al-Ghaab και βόρεια της Hama (Video)

Έχοντας την υποστήριξη των ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Mi-24 ο Συριακός Στρατό μαζί με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας προωθούνται προς τα βόρεια στο μέτωπο της κοιλάδας al-Khaab στα ανατολικά της Λατάκειας.

Η επίθεση ξεκίνησε χτες 8 Οκτωβρίου με δύο άξονες κίνησης, η πρώτη εντός της κοιλάδας από νότια προς βόρεια και η δεύτερη στην οροσειρά Nusayriyah επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τη Δαμασκό χτες δυνάμεις του Συριακού Στρατού εισήλθαν στο χωριό Al-Bahsa , καθώς και τέσσερις από τους πέντε λόφους στην περιοχή Jubb Al-Ahmar βόρεια της κοιλάδας.

Από τις περιοχές αυτές εκδιώχθηκαν οι δυνάμεις της οργάνωσης Jaysh Al-Fateh η οποία τις είχε καταλάβει τον περασμένο Αύγουστο.

Την πρώτη ημέρα της επίθεσης οι Συριακές Δυνάμεις υπερνίκησαν την αντίσταση των ανδρών των οργανώσεων Liwaa Suqour Al-Ghaab και Jabhat Al-Nusra στο χωριό Al-Bahsa το οποίο και κατέλαβαν. Επίσης κατελήφθη το χωριό Kafr Ajouz το οποίο βρίσκεται πλησίον την πόλης Salma στα δυτικά της οροσειράς Nusayriyah η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με συριακές πηγές αντικειμενικός στόχος της επιχείρησης του Συριακού Στρατού στην περιοχή της οροσειράς Nusayriyah και της κοιλάδας Al-Ghaab είναι η κατάληψη της πόλης Al-Sirmaniyah η οποία βρίσκεται νότια της πόλης Al-Shughour.

Σημαντική πρόοδος με πολλές όμως απώλειες επιτεύχθηκε και στο νότιο τομέα της Φθινοπωρινής επίθεσης του Συριακού και πιο ειδικά στην περιοχή βόρεια της πόλης Hama. Στην περιοχή αυτή οι αντάρτες διατηρούν μια προεξοχή στη γραμμή του μετώπου τη οποία οι Συριακές Δυνάμεις έχουν σχεδόν περικυκλώσει και προσπαθούν να καταλάβουν με διαδοχικές επιθέσεις.

Στην πρώτη φάση της επίθεσης που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου ο Στρατός της Συρίας κατέλαβε τα χωριά Al-Mughayr, Markabat και Lahaya καθώς και τρείς λόφους τους Tal ‘Uthman, Tal Sakhar, και Tal Sikeek.Ο θύλακας αυτός ελέγχεται από τις οργανώσεις Liwaa Suqour Al-Ghaab, Jabhat Al-Nusra και την 101η Ταξιαρχία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

https://www.youtube.com/watch?t=50&v=oFHgt801IJc

Η επίθεση όμως προς τις πόλεις Kafr Naboudah, Atshan, Kafr Zita και το χωριό Latmeen είχε μεγάλeς απώλειες για το Συριακό Στρατό, ο οποίος την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου επέλεξε να χρησιμοποιήσει την αεροπορική ισχύ της Ρωσικής Αεροπορίας, η οποία απέστειλε στην περιοχή ελικόπτερα Mi-24 τα οποία έπληξαν στόχους των ανταρτών σκοτώνοντας 30 άνδρες και καταστρέφοντας τρία άρματα μάχης και BMP-1.

Οι επιθέσεις των ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων στις πόλεις Kafr Naboudah, Kafr Zita, Latmeen, Al-Lataminah και Atshan συνεχίστηκαν και σήμερα το πρωί. Από την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου οι Συριακές δυνάμεις στο μέτωπο της Hama έχουν ανακαταλάβει 50-70 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

https://www.youtube.com/watch?v=ZKtFf0_upq0

https://www.youtube.com/watch?v=lWJ6oFBqdJc

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.