Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μπακού για να υπογράψει συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα φτάσει στο Μπακού στις 18 Ιουλίου», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου στο Μπακού.

Ο πολιτικός συντάκτης Nick Powell του EU Reporter ανέφερε ότι: «η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πετάει στο Μπακού για να υπογράψει τη συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν» , και σημείωσε πως, «επικείμενη συμφωνία για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης από το Αζερμπαϊτζάν. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να πετάξει στο Μπακού τη Δευτέρα για να υπογράψετε μια συμφωνία. Σκοπός της είναι να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια και να μετριάσει τις αναμενόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα».

«Η αναζήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή ασφάλεια πρόκειται να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, με μια συμφωνία που ουσιαστικά θα δεσμεύσει το Αζερμπαϊτζάν να προμηθεύει -και η Ευρώπη να αγοράζει- όσο φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί μέσω του δικτύου αγωγών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία καθώς θεωρεί τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών ως τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των ελλείψεων φυσικού αερίου που προκαλούνται από τις μειώσεις των προμηθειών από τη Ρωσία,» πρόσθεσε.

«Αυτή η πανευρωπαϊκή προσέγγιση θα συμβολίζεται από την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν που θα πετάξει στο Μπακού για να υπογράψει τη συμφωνία με τον Πρόεδρο Αλίεφ. Αναμένεται να φτάσει εκεί τη Δευτέρα», σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής.

Ένα σχέδιο μνημονίου κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν κυκλοφόρησε από την Επιτροπή στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις. Αναφέρει ότι «οι πλευρές φιλοδοξούν να υποστηρίξουν το διμερές εμπόριο φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Νότιου Διαδρόμου Αερίου, του τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως έως το 2027, σύμφωνα με την εμπορική βιωσιμότητα και τη ζήτηση της αγοράς».

«Έχουν καταρτιστεί επείγοντα σχέδια για την αύξηση της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος περιλαμβάνει αγωγούς μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, με έναν κλάδο να διασχίζει την Αδριατική Θάλασσα προς την Ιταλία και έναν άλλο να τροφοδοτεί τη Βουλγαρία. Ο τουρκικός αγωγός θα επεκταθεί από 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως στα 31 δις και η Διαδριατική οδός από 10 δις σε 20 δις.»

Ο Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σιμπσον, ο οποίος αναμένεται επίσης στο Μπακού αυτόν τον μήνα, έχει επισημάνει προηγουμένως ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει «εντείνει και υποστηρίξει» την ΕΕ και είναι «ένας αξιόπιστος και αξιόπιστος εταίρος». Η Επιτροπή έχει επίσης συντάξει ένα «σχέδιο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου για να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ξεπεράσει τον επόμενο χειμώνα.»

«Το 2021, 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου διοχετεύθηκαν από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 40% της κατανάλωσης του της καυσίμου από την ΕΕ. Ελπίζουμε ότι τα οικονομικά μέτρα αφενός και η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν αφετέρου, συν τις προμήθειες τόσο από πηγές της ΕΕ όσο και από μη κοινοτικές πηγές στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και από υγροποιημένο φυσικό αέριο , θα καταστήσουν δυνατή την αντιμετώπιση της απώλειας άνω των δύο τρίτων της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου,» ανέφερε ο Επίτροπος Ενέργειας

«Η μείωση είναι φυσικά συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της απάντησης της ΕΕ, αλλά δεν είναι άμεση συνέπεια κυρώσεων, οι οποίες δεν περιορίζουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το οποίο είναι κρίσιμο για τα ξένα κέρδη της Ρωσίας και ο στόχος ενός Ευρωπαίου Συμφωνία του Συμβουλίου για δραστική μείωση των εισαγωγών μέχρι το τέλος του έτους, το φυσικό αέριο είναι ένα οικονομικό όπλο στα χέρια της Ρωσίας,» ανέφερε.

«Μπορεί να αντέξει την απώλεια εσόδων από φυσικό αέριο, που είναι το ένα πέμπτο του πετρελαίου που παράγει. Η Ρωσία σαφώς μειώνει τις παραδόσεις για να εμποδίσει τις χώρες της ΕΕ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. Οι ρωσικές προσπάθειες να προσφέρουν στους πολίτες της ΕΕ έναν κρύο χειμώνα και να προκαλέσουν απογοήτευση για την αλληλεγγύη με την Ουκρανία αντιμετωπίζεται με επείγουσες κινήσεις για να ματαιώσει τη στρατηγική της Μόσχας,» σημείωσε.

«Θα υπάρξει έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 28 Ιουλίου. Η επιστροφή από το Μπακού με μια συμφωνία θα είναι μια σημαντική ώθηση για τις προσπάθειες του προέδρου φον ντερ Λάιεν να κρατήσει τα κράτη μέλη ενωμένα πίσω από τις προσπάθειες της Επιτροπής να αντιμετωπίσει τη Ρωσία χωρίς να προκαλέσει περισσότερο οικονομικό πόνο και κοινωνικά προβλήματα από Οι εθνικές κυβερνήσεις πιστεύουν ότι οι χώρες τους μπορούν να αντεπεξέλθουν.» κατέληξε

ViaDiplomacy Newsroom