Η Ρεβυθούσα «σκοτώνει» την Gazprom στην Βουλγαρία

Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) την φετινή χρονιά σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που αναδεικνύει τόσο την αυξανόμενη σημασία του καυσίμου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας όσο και συνολικότερα, καθώς και την σημασία της αναβαθμισμένης Ρεβυθούσας ως εθνικής υποδομής.

Η ανάγνωση των στοιχείων θέτει πλέον την Ρεβυθούσα ως μία εκ των κρίσιμων υποδομών του εθνικού συστήματος, καθώς παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού και δίνει τη δυνατότητα στην αγορά και στη χώρα να εκμεταλλευτεί τις πολύ φθηνές διεθνείς τιμές του LNG, γεγονός που έχει άμεση επίδραση στη μείωση του ενεργειακού κόστους σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία και τις ενεργειακές εταιρείες.

Εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά είναι εμφανές ότι το 2020 – ως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα – εξελίσσεται σε μια εξαιρετικά θετική χρονιά για το LNG. Όπως αποτυπώνεται και στα γραφήματα, οι εισαγωγές ΥΦΑ έχουν αυξηθεί, ενώ, τα σημεία εισόδου σε Κήπους και Σιδηρόκαστρο παραμένουν σταθερά. Επιπλέον, παρατηρείται ραγδαία αύξηση στις εξαγωγές προς Βουλγαρία για το πρώτο τρίμηνο του 2020 και μια μικρή αύξηση στα οικιακά δίκτυα και τις μεγάλες βιομηχανίες συγκριτικά με το 2019.

Η διαφοροποίηση που παρέχει η Ρεβυθούσα, και σύντομα και ο IGB, ανάγκασε την Gazprom να προσφέρει στην Βουλγαρία μειωμένη κατά 40,3% την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της Bulgargaz. Έτσι, από την 1η Μαρτίου, η νέα τιμή παράδοσης του καυσίμου διαμορφώνεται στα 13,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ, είναι αξιοσημείωτο, ότι θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 5 Αυγούστου 2019, όταν και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών

(με πληροφορίες από το energypress.gr)

ViaDiplomacy Newsroom