Οι Ρώσοι αρχίζουν να πωλούν ξένο νόμισμα

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, τον Ιανουάριο του 2015 , για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, οι Ρώσοι πούλησαν περισσότερο ξένο νόμισμα απ’ ότι αγόρασαν, με τη ζήτηση για ξένο χρήμα να εμφανίζει ραγδαία πτώση τον συγκεκριμένο μήνα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι ο πανικός του περασμένου έτους γύρω από το ρούβλι έχει υποχωρήσει.Έτσι, παρά την υποχώρησή του κατά 20% τον Ιανουάριο, το ρούβλι έχει έκτοτε καταφέρει να ανακτήσει τις απώλειες αυτές, φθάνοντας μάλιστα στις 25 Μαρτίου.σε νέα υψηλά για το 2015 την

Με τους Ρώσους εξαγωγείς να προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις ξένου νομίσματος, προκειμένου να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς οι προθεσμίες για την καταβολή του φόρου εξόρυξης, του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έληγαν την Τετάρτη, η ισοτιμία του ρουβλίου άγγιξε τα 56,6 ρούβλια/δολάριο ΗΠΑ και τα 62,09 ρούβλια/ευρώ νωρίς το πρωί της εν λόγω ημέρας, παρά την αποδυνάμωση των τιμών του πετρελαίου που σημειωνόταν την ίδια στιγμή. Η πορεία αυτή του ρουβλίου αποτελεί μία ένδειξη ότι, κατά την παρούσα φάση, ο μηνιαίος φορολογικός κύκλος παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι η τιμή του πετρελαίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές η πρόσφατη ενδυνάμωση του ρουβλίου μπορεί να οφείλεται σε ένα βαθμό και στην αλλαγή στάσης και των νοικοκυριών, τα οποία πλέον συρρέουν για να μετατρέψουν και πάλι τις αποταμιεύσεις τους σε ρούβλια, τις οποίες μέσα στον πανικό του περασμένου Δεκεμβρίου είχαν πουλήσει μαζικά για την αγορά σκληρού νομίσματος.

Προς επίρρωση των ανωτέρω εξελίξεων και των θετικών προβλέψεων σχετικά με τη σταθεροποίηση του εγχώριου νομίσματος, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προέβη σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14%, κατά τη συνεδρίασή της στις 13.03.2015.

Επιπλέον, κατά την εβδομάδα 13-20 Μαρτίου 2015, τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας κατέγραψαν για πρώτη φορά αύξηση (κατά 1,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας έχουν μειωθεί κατά $ 35,6 δισ. από τις αρχές του έτους, σε συνέχεια της πτώσης κατά 24,4% που κατέγραψαν κατά το 2014.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.