Η Ρωσία αναπτύσσει μισθοφόρους στην Ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες μισθοφόρους στην ανατολική Ουκρανία για να βοηθήσει τους φιλομοσκοβίτες αυτονομιστές να αμυνθούν κατά των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters , επικαλούμενο τέσσερις ανώνυμους μαχητές που είχαν στρατολογηθεί.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Ρωσία «πρέπει να αντιδράσει» στα ουκρανικά σχέδια επίθεσης στα φιλορωσικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, γνωστά ως Ντονμπάς. Οι ισχυρισμοί του Πούτιν ακολουθούν εβδομάδες προειδοποιήσεων της Δύσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία τον Ιανουάριο.

Ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος Meduza ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι στρατολόγοι στη Ρωσία είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν ομάδες μισθοφόρων για μια «αποστολή μάχης» στο Ντονμπάς, αλλά η αποστολή ήταν α΄γνωστη.

Σύμφωνα με το Reuters, στρατολογημένοι Ρώσοι μισθοφόροι υποβάλλονται σε ειδική εκπαίδευση για αμυντικούς και δολιοφθορείς σκοπούς στο Ντονμπάς.

«Συγκεντρώνουν όλους με εμπειρία μάχης», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ένας από τους μισθοφόρους.

Οι μαχητές δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τα σχέδια ή τις προετοιμασίες επίθεσης της Ρωσίας, ανέφερε το Reuters. Ένας από τους μισθοφόρους φέρεται να είπε ότι σχεδίαζε να ενωθεί με άλλους μαχητές στη ρωσική πλευρά των συνόρων με την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας.

ViaDiplomacy Newsroom