Η Ρωσία αποχωρεί από την Συνεργασία του Μπάρεντς (BEAC)

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί όλα τα άλλα μέλη της συνεργασίας Μπάρεντς για τις τρέχουσες συνθήκες.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, είμαστε αναγκασμένοι να ανακοινώσουμε την αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Ευρω-Αρκτική Συνεργασία Μπάρεντς (BEAC)», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ρωσικό Υπεξ.

Η Φινλανδία κατέχει αυτή τη στιγμή την προεδρία της συνεργασίας για την τρέχουσα διετία. Η προεδρία εναλλάσσεται ανά διετία μεταξύ της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Ρωσίας. Υπό κανονικές συνθήκες, η Φινλανδία θα πρέπει να παραδώσει την ηγεσία στη Ρωσία αυτό το φθινόπωρο.

«Η φινλανδική προεδρία δεν επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να μεταφέρει την ηγεσία της BEAC στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2023, κατά παράβαση της αρχής της εκ περιτροπής», γράφει το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας, και προσθέτει ότι αυτό «διαταράσσει τα απαραίτητα προπαρασκευαστικά μέτρα».

Η συνεργασία Barents, που ιδρύθηκε το 1993, σε περιόδους ελπίδας και διαφάνειας, διευκόλυνε τις διασυνοριακές επαφές μεταξύ των βορειότερων περιοχών της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας με τη βορειοδυτική Ρωσία.

Οι σκανδιναβικές χώρες ανέστειλαν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία λίγο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Την επόμενη εβδομάδα, το φινλανδικό κοινοβούλιο φιλοξένησε την 11η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη Μπάρεντς στο Ροβανιέμι με διεθνή συμμετοχή αλλά όχι εκπροσώπους από την Ρωσία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση, που καθοδηγεί τους βορειοευρωπαίους γείτονές μας, δεν ανταποκρίνεται στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των κατοίκων της Αρκτικής. Η ευθύνη για την κατάρρευση της αρχιτεκτονικής συνεργασίας Μπάρεντς βαρύνει εξ ολοκλήρου τους «εταίρους» μας», αναφέρει στην ίδια η ανακοίνωση το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

ViaDiplomacy Newsroom