Η Ρωσία φέρνει τον «κυβερνοπόλεμο» και στην Ελλάδα;

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, με τα τρία διαδοχικά tweet από το απόγευμα της Τετάρτης, αναφέρεται στο σάλο που προκλήθηκε από την λάθος μετάφραση της δήλωσης του Αμερικανού Πρέσβη. Θα περίμενε κανείς πως και μετά την ανακοίνωση του Τζέφρι Πάιατ ότι η δήλωση του μεταφράστηκε λάθος, και την συγνώμη του δημοσιογράφου, το περιστατικό θα τελείωνε εκεί.

Αντίθετα, και αφού πέρασαν περισσότερες από 7 ώρες, με το θέμα ασχολήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι απλά ανοησίες, σαχλαμάρες». Αμέσως μετά, η Ρωσική Πρεσβεία με νέο της tweet σημειώνει «Οι ισχυρισμοί περί δήθεν ρωσικής ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα και χειραγώγησης πληροφοριών δεν αξίζουν καν σχόλιο. Ανήκουν στη γνωστή πλέον κατηγορία του highly likely, η οποία είναι συνώνυμο των fake news.», ενώ σε τρίτο tweet λίγο αργότερα αναφέρει «οσον αφορά στις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας είναι ειλικρινείς, ανοιχτές, έντιμες και ικανές να αντέξουν οποιεσδήποτε εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις.»

Θα έλεγε κανείς ότι οι Ρώσοι περίμεναν μια ευκαιρία, κάτι για να αναφερθούν σε  Fake news, και μάλιστα σε μια στιγμή που ξεκίνησε μια εβδομάδα εκδηλώσεων στρατηγικού διαλόγου με επίκεντρο την παγκόσμια πρόκληση της παραπληροφόρησης. Οι δημόσιες αυτές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την στην στις 4 Μαρτίου, τη Μαδρίτη και τις Βρυξέλες 5-7 Μαρτίου και οι οποίες πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της  Αμερικανικής αποστολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεταφορά του «Κυβερνοπολέμου» στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με επίκεντρο της Ελλάδα

ΤΟ Αμερικανός Πρόεδρος μετά την εκλογή του παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τις αμερικανικές εκλογές. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ είχε είπε: «Ο κ. Πούτιν δεν έπρεπε να το έχει κάνει αυτό. Πιστεύω ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την επίθεση αυτή, αλλά τέτοιες επιθέσεις εναντίον μας εξαπολύουν και άλλες χώρες».

Στην Ευρώπη, Γάλλοι και Γερμανοί αναφέρθηκαν στην παρέμβαση Ρώσων χάκερ στις εκλογές του 2017, ενώ στις Βρυξέλλες έχει σημάνει συναγερμός αφού διαχειρίζονται ευαίσθητα ηλεκτρονικά δεδομένα των 28 κρατών–μελών της Ενωσης καθώς και τα ηλεκτρονικά συστήματα διοίκησης του ενιαίου νομίσματος, και έτσι ενίσχυσαν πρόσφατα τις μεθόδους προστασίας των δικτύων τους, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του κινδύνου διείσδυσής τους από χάκερ.

Όλοι οι Ευρωπαίοι είναι πεπεισμένοι πλέον ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει «Μεραρχίες Χάκερ» οι οποίοι παρεμβαίνουν από εκλογές μέχρι διαδηλώσεις, όπως στην περίπτωση των Κίτρινων Γιλέκων στην Γαλλία, η στην Καταλονια.

Χιλιάδες ψεύτικοι λογαριασμοί στα Social, επεμβαίνουν και δημιουργούν τάσεις προκαλώντας γεγονότα , επηρεάζουν τους πληθυσμούς, την ψυχολογία τους και κατ επέκταση τις αποφάσεις τους.  Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αναγκάζουν τις χώρες να δαπανούν τεράστιους πόρους για την αντιμετωπίσουν αυτή την απρόβλεπτη απειλή, μια απειλή που την έχουν μέσα στο «σπίτι» τους

Η Ελλάδα, και με την αξία που αποκτά λόγω της γεωπολιτικής της θέσης σε σχέση με την ενέργεια, και ειδικά με την Διαφοροποίηση που θα παίξει ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσική ενέργεια, θα γίνει επίκεντρο κυβερνοπολέμου στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η αντίδραση της Ρωσίας στην αναφορά για εμπλοκή της στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι που ακούγεται πρώτη φορά, και δεν ήταν καθόλου τυχαία η σχετική ερώτηση στον Αμερικανό Πρέσβη που μεταφράστηκε λάθος. Όπως δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Τζέφρι Πάιατ στην παρέμβαση της Ρωσίας στην Βόρεια Ελλάδα μέσω επιχειρηματιών.

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι τυχαίο δεν ήταν τόσο το άρθρο του BBC για την Μακεδονική Μειονότητα, όσο και τα φυλλάδια στην Βόρεια Ελλάδα που μιλάνε για αυτονομία. Τυχαία δεν είναι η αναφορά του Τζέφρι Πάιατ και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με προεκτάσεις της Ρωσικής παρέμβασης μέχρι τις ενορίες στην Βόρεια Ελλάδα.

Ήδη στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, στα καφενεία της Μακεδονίας και Θράκης, ειδικά από Έλληνες πόντιους που ήρθαν στην Ελλάδα την δεκαετία του 90, προωθούνται υποψήφιοι οι οποίοι είναι «πιστοί» στον ομόδοξο Πούτιν

Όλα αυτά, από τα πιο μικρά, μέχρι τα πιο μεγάλα, είναι γνωστά σε όλους, σε όλες τις ενδιαφερόμενες πρεσβείες, και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσεις όπως αυτές της Ρωσικής Πρεσβείας την Τετάρτη, η λέξη Fake News θα γίνει καθημερινότητα

 

Via Diplomacy