Η Ρωσία προχώρησε σε απέλαση διπλωμάτη της Βόρειας Μακεδονίας

Η Ρωσία προχώρησε σε απέλαση διπλωμάτη της Βόρειας Μακεδονίας σε αντίποινα για την ίδια κίνηση από τα Σκόπια τον περασμένο μήνα, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη. Σε δήλωση στον ιστότοπό του, το υπουργείο δήλωσε ότι αποτελεί απάντηση στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από τα Σκόπια τον Μάιο.

Στις 14 Μαΐου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας παρέδωσε διπλωματικό σημείωμα στον Ρώσο πρέσβη στη χώρα Σεργκέι Μπαζντινίκιν, διέταξε την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη εντός επτά ημερών.

Τα Σκόπια δεν εξήγησαν το κίνητρο της απέλασης του Ρώσου διπλωμάτη, υποτίθεται ότι έγινε για να δείξει αλληλεγγύη προς την Τσεχική Δημοκρατία που κατηγόρησε τη Ρωσία για συμμετοχή στις εκρήξεις του 2014 σε στρατιωτικές αποθήκες στην πόλη Vrbetice στην Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες άφησαν δύο ανθρώπους νεκρούς .

Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «αβάσιμη». Υπενθύμισε ότι νωρίτερα, οι τσεχικές αρχές είχαν διερευνήσει την υπόθεση και διαπίστωσαν ένοχες τις εταιρείες που είχαν τις αποθήκες.

Στη συνέχεια, οι χώρες αντάλλαξαν απελάσεις διπλωματών, ενώ η Πράγα υποστηρίχθηκε από διάφορες χώρες, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

ViaDiplomacy Newsroom