Η Ρωσία ρίχνει το δολάριο, στοχεύει σε ευρώ και γουάν

Έκθεση της Τράπεζας της Ρωσίας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αποκαλύπτει ότι η χώρα απώλεσε 101 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές αποταμιεύσεις από τα αποθεματικά της, στρεφόμενη στο ευρώ και το γουάν την περασμένη άνοιξη, εν μέσω νέου γύρου αμερικανικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η έκθεση αποκαλύπτει μια δραματική επιτάχυνση σε μια πολιτική που η Ρωσία έχει επιδιώξει επί αρκετά χρόνια, προκειμένου να μειώσει την έκθεση σε περιουσιακά στοχεία τραπεζών που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα με καθυστέρηση έξι μηνών, δείχνει ότι στα τέλη Ιουλίου 2018, η ρωσική Κεντρική Τράπεζα μείωσε το μερίδιο του δολαρίου στο 24,4% στα διεθνή αποθέματά της, ενώ ταυτόχρονα αύξησε τα μερίδια του ευρώ και του κινεζικού γουάν σε 32% και 14,7% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κίνηση της Μόσχας ήρθε όταν οι ΗΠΑ εφάρμοσαν κυρώσεις τον Απρίλιο, οι οποίες χτύπησαν το 20% της τιμής για το ρούβλι έναντι του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα, είδαν τους επενδυτές να πασχίζουν να βρουν τρόπους προκειμένου αντιμετωπίσουν τα μελλοντικά μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το δημόσιο χρέος και τα δημοφιλή αποθέματα.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι μεταξύ του Ιουνίου του 2017 και του Ιουνίου του 2018, η υψηλότερη απόδοση μεταξύ των πραγματικών χαρτοφυλακίων νομισματικών περιουσιακών στοιχείων προήλθε από το γουάν, το οποίο ανήλθε σε 3,2% ετησίως, ενώ η απόδοση του δολαρίου ήταν 0,35% ετησίως.

Ο όγκος ξένου συναλλάγματος και χρυσών περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 40,4 δις δολάρια σε 458,1 δις δολάρια κατά την ίδια περίοδο.

Η Sputnik News αναφέρει ότι ο στόχος της απο-δολαριοποίησης είναι να βελτιώσει την υγεία της ρωσικής οικονομίας και να την προστατεύσει από τις πρόσφατες κυρώσεις της Ουάσιγκτον.

(πηγή: euroactiv.gr)

ViaDiplomacy Newsroom