Η Ρωσία στέλνει τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού – Για συστήματα S-400 κάνει λόγο ο Λουκασένκο

Η Ρωσία θα παραδώσει σύντομα τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο σήμερα, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η παράδοση των όπλων αυτών πιθανότατα θα ερμηνευθεί ως μια ακόμη ένδειξη της ακλόνητης υποστήριξης της Μόσχας στον Λουκασένκο, ο οποίος πέρυσι βρέθηκε αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης από τότε που είναι στην εξουσία, τις οποίες κατέστειλε βίαια, προκαλώντας τις επικρίσεις της Δύσης.

Ρωσικές και Λευκορωσικές δυνάμεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αργότερα αυτό τον μήνα. Η Ρωσία βλέπει τη σύμμαχό της Λευκορωσία ως μια ζώνη ασφαλείας στη δυτική της πλευρά κατά της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ρωσία στο εγγύς μέλλον θα μας προμηθεύσει (…) με δεκάδες αεροσκάφη, δεκάδες ελικόπτερα, τα πιο σημαντικά όπλα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Ίσως ακόμη και με συστήματα S-400 (πυραύλοι εδάφους-αέρος). Τα χρειαζόμαστε πολύ όπως έχω πει στο παρελθόν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στη Ρωσία στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι τυπικά μέρος ενός «ενωσιακού κράτους» ενώ εδώ και χρόνια διεξάγουν συνομιλίες για την περαιτέρω ενσωμάτωση των εθνών τους.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν προκαλέσει εδώ και καιρό φόβους στους κόλπους της διωκόμενης αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία ότι ο Λουκασένκο μπορεί να κάνει παραχωρήσεις ως προς την κυριαρχία με αντάλλαγμα ακόμη μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη από το Κρεμλίνο.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom