Η Ρωσία τίμησε δύο κατασκόπους της «ομάδας των πέντε του Κέιμπριτζ»

Η Ρωσία τίμησε σήμερα δύο μέλη της βρετανικής ομάδας κατασκόπων, που έγινε γνωστή ως η «Ομάδα των πέντε του Κέιμπριτζ», η οποία παρέδιδε πληροφορίες στην Σοβιετική Ένωση, με μια αναμνηστική πλακέτα στο σπίτι που έμεναν, ενώ στην δράση τους αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας.

Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλακέτας έγιναν την ημέρα που η Ρωσία εορτάζει το έργο των μυστικών υπηρεσιών, προς τιμήν των κατασκόπων Γκάι Μπέρτζες και Ντόναλντ Μακλίν. Η πλακέτα τοποθετήθηκε στο σπίτι στο οποίο ζούσαν από το 1952 έως το 1955 στην πόλη Σαμάρα της Ρωσίας που έγινε γνωστή εν συνεχεία ως Κουίμπισεφ.

Η τελετή αυτή των αποκαλυπτηρίων έλαβε χώρα σε μια περίοδο που οι σχέσεις Λονδίνου και Μόσχας παραμένουν τεταμένες σε όλους τους τομείς από το 2018, μετά το περιστατικό της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι του Λονδίνου, αλλά και μετά τα γεγονότα στην Συρία και την Ουκρανία.

Ο σκιώδης κόσμος του κύκλου των κατασκόπων του Κέιμπριτζ, ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί από την δεκαετία του 1930 και συνέχισε τη δράση του τουλάχιστον έως τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και στον οποίο συμμετείχαν επίσης ο Κιμ Φίλμπι και ο Άντονι Μπλαντ όπως και ένας πέμπτος άνδρας, είχαν για ένα μεγάλο διάστημα γοητεύσει την βρετανική κοινή γνώμη.

Ο Μπέρτζες και ο Μακλίν, οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί από τους Σοβιετικούς ενώ φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ την δεκαετία του 1930, εργάζονταν υπό την καθοδήγηση του Κιμ Φίλμπι στην βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, προτού και διαφύγουν αμφότεροι στην Σοβιετική Ένωση το 1951.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας, επαίνεσε τον Μπέρτζες και τον Μακλίν για το έργο τους με μια επιστολή την οποία ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Κινστέιν ο οποίος παρέστη στα αποκαλυπτήρια.

«Η ‘ομάδα των πέντε του Κέιμπριτζ’ έδινε στις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για περισσότερο από 20 χρόνια, συνέβαλε σημαντικά στην νίκη κατά του φασισμού, προστάτευσε τα στρατηγικά μας συμφέροντα και ενίσχυσε την ασφάλεια της χώρας μας» αναφέρει η επιστολή του Ναρίσκιν.

Ο Μπέρτζες και ο Μακλίν παρέμειναν στην Σοβιετική Ένωση έως τον θάνατό τους το 1963 και 1983 αντίστοιχα.

Η αναμνηστική πλακέτα που τοποθετήθηκε σήμερα γράφει: «Στο σπίτι αυτό, από το 1952-1955, ζούσαν οι Σοβιετικοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, μέλη της ‘ομάδας των πέντε του Κέιμπριτζ’, Γκάι Φράνσις Μπέρτζες και Ντόναλντ Μακλίν».

Επί Σοβιετικής Ένωσης, η πόλη Σαμάρα είχε μετονομασθεί σε Κουίμπισεφ προς τιμήν του μπολσεβίκου επαναστάτη Βαλέριαν Κουίμπισεφ. Ήταν μια πόλη στην οποία δεν είχαν πρόσβαση οι ξένοι καθώς εκεί χτυπούσε η μυστική καρδιά του διαστημικού προγράμματος της χώρας.

Ο Κιμ Φίλμπι ο οποίος θεωρείτο ο αρχηγός της ‘ομάδας των πέντε του Κέιμπριτζ’, είχε τιμηθεί το 2010, με την τοποθέτηση μιας αναμνηστικής πλακέτας στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας στην Μόσχα.

ViaDiplomacy Newsroom