Οι S-300 απειλούν το τακτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ

To S-300 και πιο συγκεκριμένη η προηγμένη έκδοση του τείνει να γίνει η αφορμή για την έκρηξη στην Μέση Ανατολή. Το συγκεκριμένο όπλο είναι ικανό να αμφισβητήσει σε ένα έναν βαθμό την αεροπορική κυριαρχία του Ισραήλ.

 

Για χρόνια πολλά χρόνια το Ισραήλ ασκεί πιέσεις στην Μόσχα ώστε οI S-300 να μην φτάσουν ποτέ στα χέρια των Ιρανών και Σύριων. Μάλιστα αυτή η πίεση είχε αποτέλεσμα με τον Ιράν να αγοράζει το σύστημα το 2007 και να παραλαμβάνει τα πρώτα συστήματα το 2016. Από την στιγμή όμως που το Ιράν εκμεταλλεύτηκε το νέο status στην Συρία και έφερε την αντιπαράθεση στην “πόρτα” του Ισραήλ, τα σύστημα είναι αχρείαστο στην επικράτεια του Ιράν.

Όσο αφορά την Συρία και τους S-300, σύμφωνα με τα ρωσικά μμε η Μόσχα συζητά να πουλήσει το σύστημα στην Συρία κάτι που όπως ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας θα προκαλέσει την στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ το οποίο δεν θα η Ισραηλινή αεροπορία να χάσει την κυριαρχία της.

Η αεροπορία κυριαρχία του Ισραήλ είναι ζωτικής σημασία για την χώρα ώστε να μπορέσει να παρακολουθεί και να επεμβαίνει σε όλη την Μέση Ανατολή. Η απειλή από το σύστημα δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των αεροσκαφών της ΙAF σε επίπεδο άμεσης εμπλοκής, όσο την δυνατότητα που έχει το ραντάρ των S-300 να παρακολουθεί όλη την δραστηριότητα της ΙAF έχοντας το πλεονέκτημα της προετοιμασίας και αντίδρασης.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal η επίθεση της 9ης Απριλίου στην αεροπορική βάση T4 που χρησιμοποιούσαν οι επαναστατικές φρουρές του Ιράν στη Συρία διεξήχθη από το Ισραήλ προκειμένου να καταστρέψει ένα αντιαεροπορικό σύστημα Tor. Σε περίπτωση που ένα σύστημα S-300 ήταν σε χρήση, ο αιφνιδιασμός να μην ήταν εφικτός από την IAF αφού το ραντάρ του συστήματος θα παρακολουθούσε τις αεροπορικές βάσεις και ειδικά αυτές των F15I

 

Το Ισραήλ έχει ήδη μελετήσει προσεκτικά τις δυνατότητες τους S-300 και σύμφωνα με ξένες εκθέσεις η IAF έχει εκπαιδευτεί σε κοινές ασκήσεις με χώρες που έχουν αγοράσει τους S-300 από την Ρωσία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι στον “Ηνίοχο” Ισραηλινοί και Νατοϊκοί έχουν χρησιμοποιεί αυτούς που βρίσκονται στην Κρήτη

 

 

ViaDiplomacy Newsroom