Η Σερβία απομακρύνεται από την Ρωσία; – Δεν αγοράζει Ρωσικά μαχητικά και στρέφεται στα Rafale

Αντί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία συζητούνται από πέρυσι, η Σερβία σχεδιάζει να αγοράσει τη γαλλική Rafale. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς , σημείωνει το Bloomberg .

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, έχει καταστεί αδύνατη η συντήρηση ρωσικών MiG-29, η τελευταία παρτίδα των οποίων παρέλαβε η Σερβία το 2017.

«Σχεδόν τίποτα που να σχετίζεται με στρατιωτικούς σκοπούς δεν μπορεί να εισαχθεί από τη Ρωσία», εξήγησε, προσθέτοντας ότι παρά τις δυσκολίες με τις ρωσικές προμήθειες, η Σερβία σχεδιάζει να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της.

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός για το 2023 θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 700 εκατομμύρια ευρώ από το σημερινό 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, δήλωσε ο Βούτσιτς στην έκθεση όπλων IDEX 2023 στο Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρόσθετα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης, την αγορά οχημάτων μάχης πεζικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και γαλλικών αεροσκαφών. Η συμφωνία θα είναι ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς, είπε ο Βούτσιτς.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανέφερε ότι εξετάζει δύο επιλογές για την αναπλήρωση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτός από το Rafale, ο στρατός μελετούσε και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

Αλλά προφανώς, η επιβολή μεγάλης κλίμακας αντιρωσικών κυρώσεων έκλεισε τελικά το ζήτημα της αγοράς νέων ρωσικών μαχητικών από τη Σερβία, λένε ειδικοί στο Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών (CAST).

ViaDiplomacy Newsroom