Η Σερβία να επανεξετάσει τη θέση της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεσμεύτηκε την Τρίτη για αναθεώρηση της στάσης της χώρας του έναντι της Ουκρανίας μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Εάν υπάρχει κάποιος που αγνοεί την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας, γιατί να σεβαστούμε την εδαφική του ακεραιότητα; Γιατί να σπεύσουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα κάποιου άλλου, ενώ μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί, αφού αυτοί οι άνθρωποι είναι ξεκάθαρα ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας;», αναρωτήθηκε ο Σέρβος ηγέτης, καθώς απευθυνόταν στο έθνος στον απόηχο της ψηφοφορίας. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη θέση της Ουκρανίας στην ψηφοφορία, είπε: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική μας πορεία – όχι τεκτονικές, αλλά βαθιές και ενδελεχείς».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Σερβία θα παρεκκλίνει από το διεθνές δίκαιο ή τον Χάρτη του ΟΗΕ, είπε ο Βούτσιτς, αλλά ψηφίζοντας στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στο Ρέικιαβικ στις 16-17 Μαΐου, «όπου όλοι θα πρέπει να υποστηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και της Μολδαβίας», μπορεί τώρα να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, προειδοποίησε.

«Η αποχή από τη χθεσινή ψηφοφορία [για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης] ισοδυναμούσε με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Βούτσιτς. Σημείωσε ότι η Ουκρανία είχε ζητήσει διάλειμμα πριν από την ψηφοφορία για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η Σερβία συνήθιζε να καταδικάζει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας σε όλους τους διεθνείς χώρους στο παρελθόν.

Τη Δευτέρα, ειδική συνεδρίαση υπουργικής επιτροπής αποδέχθηκε την προσπάθεια της Πρίστινα να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η αίτηση διαβιβάστηκε για εξέταση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του οργανισμού.

(πηγή: tass)

ViaDiplomacy Newsroom