Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δείχνουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία

Σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής του ΝΑΤΟ με θέμα την Ουκρανία.

Οι Υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την αμέριστη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Οι συνομιλίες έγιναν με τον Stepan Poltorak όπου συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας στην Ουκρανία και η αναθεώρηση βοήθειας από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg τόνισε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με βαριά οπλισμένες δυνάμεις που έχουν εξοπλιστεί από τη Ρωσία. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο απέναντι σε όλες τις προκλήσεις παρά την οικονομική κρίση.

Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα υποστηρίξουν την Ουκρανία στην προσπάθειά της να κάνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Αυτό βέβαια θα χρειαστεί υπομονή και αποφασιστικότητα. Η συμμαχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία πολιτικά.

Ο κ Stoltenberg τόνισε ότι έχει γίνει πραγματική πρόοδος στα θέματα ασφαλείας του εναέριου χώρου. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα καινούριο ταμείο για την αποναρκοθέτηση και την καταπολέμηση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας. Να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με την Ουκρανία σχετικά με τον αστικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των καταστροφών, θα διεξαχθεί κοινή άσκηση με τους συμμάχους στην περιοχή το φθινόπωρο.

Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι όλοι οι σύμμαχοι είναι σταθεροί στην υποστήριξή τους να υπάρχει εδαφική ακεραιότητα στην Ουκρανία, όπως επίσης θα συνεχίσουν να καλούν τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποίηση της χώρας. «Ο λαός της Ουκρανίας αξίζει την υποστήριξή μας και είμαστε δεσμευμένοι στη συνεργασία για να επιτευχθεί αυτό».

ViaDiplomacy Newsroom