Η Τεχεράνη απειλεί και την Ευρώπη

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επικρίνει την Τεχεράνη για τις στρατιωτικές της δυνατότητες και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξομαλύνουν τις οικονομικές σχέσεις με την ισλαμική δημοκρατία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.

«Οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να επικρίνουν το Ιράν για ζητήματα εκτός του ΚΟΣΔ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο της χώρας, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ/JCPOA), όπως είναι γνωστή η πυρηνική συμφωνία.

«Οι Ευρωπαίοι και άλλες χώρες που έχουν υπογράψει το ΚΟΣΔ θα πρέπει να εξομαλύνουν τις οικονομικές σχέσεις με το Ιράν…Θα παύσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας ή θα ενεργήσουμε ανάλογα με τα μέτρα τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί επέκρινε σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι έχουν τους ίδιους στόχους για το Ιράν.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θέλει να διασφαλίσει πως η Τεχεράνη δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα: «Είχαμε μια συμφωνία έως το 2025 και θέλουμε να πάμε παραπέρα και να έχουμε απόλυτη βεβαιότητα μακροπρόθεσμα…(Κατόπιν) να μειωθεί η βαλλιστική δραστηριότητα και να περιοριστεί (η δραστηριότητα) του Ιράν στην περιοχή».

«Τα πρόσφατα σχόλια από τον Γάλλο πρόεδρο σε συνάντηση με τον Τραμπ ήταν επαίσχυντα και απρεπή», δήλωσε ο Λαριτζανί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars. «Τα σχόλια του Μακρόν δεν αντιστοιχούν με όσα δήλωνε στον πρόεδρο μας, τον κ. (Χασάν) Ροχανί, στις συναντήσεις τους και τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες».

ViaDiplomacy Newsroom