Η Τεχεράνη κάλεσε τον Ελβετό επιτετραμμένο για να διαμαρτυρηθεί για την «πολεμοχαρή πολιτική» των ΗΠΑ

Το Ιράν κάλεσε σήμερα τον ελβετό επιτετραμμένο που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί για την “πολεμοχαρή πολιτική” των ΗΠΑ έπειτα από τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον μιας φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ την περασμένη Κυριακή, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ελβετό επιτετραμμένο και του επέδωσε την “αυστηρή διαμαρτυρία του Ιράν κατά των πολεμοχαρών δηλώσεων αμερικανών αξιωματούχων κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, αναφέρει το υπουργείο στην ιστοσελίδα του.

Η Ελβετία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν καθώς η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις.

Νωρίτερα σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καταδίκασε δριμύτατα τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον μιας φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση, και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη βία στη γειτονική χώρα.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πολιτοφυλακής Κατάιμπ Χεζμπολάχ ως απάντηση για τον θάνατο ενός αμερικανού ιδιώτη εργολάβου σε επίθεση με ρουκέτα που είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή σε ιρακινή στρατιωτική βάση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι ενορχήστρωσε τις βίαιες διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα χθες, Τρίτη, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ και δήλωσε πως η Τεχεράνη θα θεωρηθεί υπεύθυνη. Το Ιράν απέρριψε την κατηγορία.

ViaDiplomacy Newsroom

ΚΛΕΙΣΙΜΟ