Η Τουρκία εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται σύμφωνα με δημοσίευμα στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSO-E), που είναι ο συλλογικός φορέας των Διαχειριστών του Ηπειρωτικού Ευρωπαϊκού Συστήματος. Σύμφωνα με το προς υπογραφή Μνημόνιο, η Τουρκία θα είναι μόνιμο μέλος του εν λόγω ευρωπαϊκού οργανισμού, που αριθμεί 41 εταιρίες από 34 χώρες ως μέλη, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει στις τουρκικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να επεκτείνουν το δίκτυο επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το 2009 η Τουρκία και η ENTSO-E συμφώνησαν τις προδιαγραφές και το διάγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της διασύνδεσης, η οποία είχε διττή κατεύθυνση, προς και από Ελλάδα και Βουλγαρία, έγινε το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 άρχισε η ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή γραμμής διασύνδεσης με την Ελλάδα (400KV, ΚΥΤ Φιλίππων Καβάλας- Μπαμπάετσκι Ανατολικής Θράκης), είχε ολοκληρωθεί ήδη το καλοκαίρι του 2008.Με τις διασυνδέσεις αυτές, για πρώτη φορά το τουρκικό ηλεκτρικό σύστημα συγχρονίστηκε με το ευρωπαϊκό και λειτουργεί πλέον με τις προδιαγραφές του ΕΝΤSO-E. Αυτό που μένει να γίνει μέχρι την υπογραφή του εν θέματι Μνημονίου τον Απρίλιο, είναι η ολοκλήρωση ειδικής μελέτης προδιαγραφών, η οποία θα εκπονηθεί από κοινού από την τουρκική TEIAS και την ENTSO-E.

Η υπογραφή του Μνημονίου θα σημάνει την απαρχή μόνιμης σύνδεσης μεταξύ του τουρκικού και του ηπειρωτικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει στην Τουρκία να διοχετεύσει 400 MW εξαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αλλά και να εισαγάγει 550 MW από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.